Брюкселско издание предрече какво ще се случи с правителството ни и как е намесена…Русия

България отблизо
Настана ли време разделно за българското правителство е въпрос, който занимава не само обществеността у нас, но и медиите на Запад. Кабинетът на премиера Кирил Петков е изправено пред вот на недоверие, само шест месеца след като дойде на власт и обеща да се справи с ендемичната корупция в страната.

Според Брюкселското издание „Politico“ правителството на това е добра новина за мощната олигархична мафия в страната, която беше изправена пред загуба в обещаната от Петков битка срещу корупцията.

Това обаче е лоша новина за Северна Македония, която се надяваше да преодолее ветото на София, докато се опитва да ускори присъединяването си към Европейския съюз. С перспективата за задаваща се политическа нестабилност в страната, не е ясно дали ще има мнозинство в парламента за гласуването, необходимо за подкрепата на България.

Голямото неизвестно? Как това се отразява на отношенията на България с Русия. Както пише Боряна Джамбазова за POLITICO, в страна със силни исторически връзки с Русия, Петков беше забележим в стремежа си да следва по-откровен пронатовски дневен ред и уволни министъра на отбраната си, когато повтори тезата на Кремъл, непосредствено след началото на инвазията в Украйна.

Големият въпрос е дали смяната на караула ще доведе до по-приятелско на Москва правителство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *