БСП е против Цацаров за шеф на КПКОНПИ! Вижте причините!

България отблизо

Непрекъснато се занимаваме с корупцията и прословутата КПКОНПИ. Това заяви социалистът Крум Зарков по време на дебатите кой да оглави комисията.

Корупцията остава в челото на проблемите, които българите посочват като най-значими, изтъкна той. Левите няма да подкрепят двете кандидатури на Сотир Цацаров и на Симеон Найденов.

Господин Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство, критикува червеният депутат. Това означавало връзка между властта и органът, който ще проверява управляващите. Процедурата по избор пък била илюзорна според Зарков. Процедурата е с предизвестен край, опасява се социалистът. Перфектни решения няма, заяви още той.

Левите искат председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента. Цацаров приемал объркания характер на институцията. Правомощията на този орган представлявали тест на Роршах по мнението му. Комисията бързо запорирала, но бавно и мъчително отнемала незаконно придобито имущество. Страната ни не постигала задоволителен резултат в борбата с корупцията, е мнението на социалиста.

Припомняме, че Антикорупционната комисия остана без шеф, след като бившият й ръководител Пламен Георгиев бе принуден да излезе в дълъг отпуск, а след това да подаде и оставка след скандала с незаконните постройки на терасата му и разминаванията в декларацията му за имота. Пламен Георгиев отрече да има вина и да е извършил някакви неправомерни действия.

Номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров бе издигната от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях.

Въпреки, че  признаха кандидатурата за силна, Корнелия Нинова заяви, че ще гласува против.

И настоя председателят на комисията да се назначава от президента.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *