Буруджиева: В политиката няма случайности, в рокадите в кабинета също. Главчев да сведе глава пред Радев и да му обясни!

България отблизо

Политологът Татяна Буруджиева коментира актуалната ситуация около служебния кабинет и готвената смяна на външния министър, както и призива на Корнелия Нинова Димитър Главчев да бъде сменен като премиер от президента.

„Не мога да се съглася, че става дума за чисто фалшив служебен кабинет, както и трудно мога да се съглася с каквато и да е теза на Корнелия Нинова, поради известни обстоятелства. Но що се отнася до случайностите, в политиката никога няма случайности.

 

 

 

Дори когато се дължат на съвсем битови неща, те пак имат логика нещата да се случват.

Така че според мен не е нормално това един кабинет, дори и служебен след два или пет дни да почнеш да сменяш министри.

Министри нито се назначават, нито се сменят по този начин.

И това, което ми прави впечатление, е, че се опитват да ни убедят нас гражданите, че се случват редни неща. Нередни са тези неща в политиката, не се случват така“, категорична бе тя в предаването „Пресечна точка“ по „Нова телевизия“.

„След като президентът трябва да подпише указа единия министър да се махне, а другия да дойде, то трябва в някакъв смисъл да се разбереш с този президент.

Аз мисля, че Главчев трябва да бъде активен в тази ситуация, след като вече втори министър сменя – да поиска среща и разговор с президента“, добави Буруджиева.

Относно евентуалното искане на вот на недоверие от опозиционните партии срещу служебния кабинет, , тя каза: „Не знам дали имат право на вот недоверие, защото те не са го избирали.

То не е нито под формата на избори, нито гласувано в парламента. Членовете на служебния кабинет само се заклеват пред парламента.

Така че те могат да ги контролират, да ги викат. Омръзна ми вече самите политици да правят неща и да се оказва после, че не знаят какво правят. Те просто нямат идея какво са гласували в Конституцията“.

„Не вярвам президентът да реши да не подпише указа за назначаването на Даниел Митов. Ще последва грандиозен скандал, тъй като държавата не може да функционира без външен министър в ситуацията, в която сме.

Президентът няма никакво основание да претендира за каквото и да е име. Той трябва да избере министър-председател.

Даниел Митов вече е бил външен министър. И като функциониращ външен министър към него не е имало никакви обвинения, че е прокарвал конкретна партийна линия и конкретни партийни интереси. Така че това не е проблем“, завърши Буруджиева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *