Български вирусолог: Можем да минем епидемията много леко, ако само направим това!

България отблизо

Прогнозирам, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април. Засега те изпълняват своята функция, каза за БНР един от водещите вирусолози в България, академик Ангел Гълъбов.

Прогнозирам още, че ако удължим карантината ще минем много леко през епидемията от този вирус.

Вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията, допълни академик Гълъбов.

„Има една тенденция – че у нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване“.

Карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия, категоричен е виросулогът.  „Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи“, категоричен е той:

„Това е и положителният момент. У нас се въведе една много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията“.

Не може да се предскаже докога ще продължи карантината, каза вирусологът. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията, допълни той.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза: „Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва онзи експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите.“

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция или прекарано заболяване, обясни той. „Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал болестта, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването.

При инфекцията с Covid-19 има голям брой хора без симптоми и те са много опасни, защото не знаят, че заразяват другите. От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог“.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му:

„Разбира се, да! В медицинския съвет има един пълноценен вирусолог от много добра класа – професор Радка Аргирова. Присъствието на доц. Мангъров е крайно положително, той е инфекционист, който познава ситуацията и участва активно в борбата с това заболяване… Има един отличен епидемиолог – Ангел Кунчев, който е от много висока класа“.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания? „Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия.

Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност.  При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…“.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация, както и че собственикът на популярен футболен клуб е поел ангажимент да достави медикамент за тежките случаи. Относно лечението с т.н. „серотерапия“, в Китай са намерили начин да очистват плазмата от преболедували, която има антитела, преди да я прилагат на болни, допълни той, цитиран от blitz.bg.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *