Валентин Вацев: Голямата криза е факт! Политическата система в България лека-полека си отива

България отблизо

„Всички политици говорят, че предстои голяма криза, но голямата криза вече е факт – това е политическа криза и то от най-лош тип, която скоро ще стане и конституционна криза“.

Това зави пред БНР анализаторът доц. Валентин Вацев и обясни, че не става дума за криза от технологичен или от процедурен тип, а за съдържателна криза на представителството, т.е. 60% от избирателите не желаят да се идентифицират с тази политика:

„В такава криза, партиите, които успеят да изградят някакво партийно правителство, ще понесат ужасяващи морално-политически щети. Затова така се държат от ДПС, показвайки, че нямат нищо общо с това, което става“.

По думите на анализатора единственото „безопасно правителство“, което може да се изгради, т.е. да не нанесе ужасяващи щети, е от технократско-експертен тип – с ограничено време на валидност и с ограничен брой насъщни задачи:

Той подчерта, че основните политически партии са настроени за нови избори, а единствено БСП искрено вярва, че трябва да се работи за народа.

„Не смятам, че едни нови избори ще разрушат политическата система, тъкмо напротив. Политическата система на България лека-полека си отива пред очите ни и ще стигне до задънената си улица. Тя е навлязла в най-ужасната си криза за последните 30 години“.

Анализаторът беше категоричен, че партията „Има такъв народ“ не е заплаха за политическата система:

„Тя не е причина за делегитимацията на политическата система, ИТН е симптом на тази делегитимация“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *