Валентин Вацев с шокираща прогноза за Радев и правителството на Петков!

България отблизо

Президентът плаща скъп данък за своето политическо лековерие, когато утвърди Петков и Василев. Той е в много деликатна позиция. Може би е трябвало да слуша интуицията си, че това правителство е напълно неадекватно и несъразмерно спрямо потребностите на българския политически ден“.

Така външнополитическият анализатор Валентин Вацев коментира пред БНР отношенията между президента Румен Радев и правителството на Кирил Петков.

Анализаторът прогнозира, че в близките седмици предстои публично скъсване на отношенията между Радев и Петков.

„Успехът на президента силно зависи от конюнктурата, която не е в негова полза,“ обясни Вацев в предаването „12+3“.

По думите на външнополитическия анализатор „войната в Украйна е война между Русия и НАТО“, което според него на третия месец от началото на военните действия вече можело ясно да се каже.

„Ако беше наистина между Русия и Украйна, войната би свършила за две седмици“, смята Вацев.

„На този етап българската политическа класа съчетава кумовата срама – да не се плюе директно в очите на Русия – с евроатлантическата солидарност – изнасяме ли оръжие за Украйна, изнасяме, но официално твърдим, че не знаем къде отива то,“ коментира той по темата за военната помощ за Украйна.

По думите му българската политическа класа е в пълно съгласие със себе си и с евроатлантическите си принципи – солидарност с евроатлантическата политика, с правителството, но и принудена от народа спазва кумовата срама, т.е. русофоби са, ама не чак дотам и „опитват да не плюят директно в очите на Лавров“.

Според него бизнесът в България е пожертван заради интересите на евроатлантическата солидарност на управляващите.

„Българската промишлена класа, бизнесът няма да прости на българското управление газовия удар, тъй като този удар срещу българската икономика е непреодолим. Аз не знам как може да бъде компенсиран той. … Принципът на ценностната ориентация свършва, когато е погазен принципът на интереса. Когато бизнесът се унищожава с газови атаки, той си запазва правото тихо да мрази“.

Във връзка с предстоящото учредяване на партията на Стефан Янев („Български възход“) Вацев попита дали тя ще е лява по български, или лява по американски, защото „в много отношения тези два типа ляво са перпендикулярни“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *