Валентин Вацев изненадващо: Западът ще съжалява за Путин, защото след него идва нещо много по-страшно за тях!

Свят

Всяка война има своя логика. Руските сили можеха да срутят Киев с масиран бомбен килим и всички големи градове можеха да бъдат срутени, като размесят труповете и тухлите на гражданите така, както направиха САЩ в Ирак. Но от американската инвазия в Ирак загинаха повече от 700 000 човека, тъй като Америка бързаше и не броеше цивилните жертви”, каза в интервю за „Епицентър” политологът Валентин Вацев.

„В Русия има политическа важност едно друго съображение – Путин следи какво ще стане след войната. Колкото по-малко цивилни жертви загинат, толкова по-лесно вярват в Кремъл, че ще мине процедурата на сдобряване на двата народа”, заяви той.

След втората седмица от войната можем твърдо да кажем, че САЩ вече са воюваща страна, чрез своето прокси Украйна. И затова войната няма да свърши бързо. Според него тактиката на властите в Москва не се променя – унищожение на  украинската военна инфраструктура.

 

„Зеленски може би не може да разбере, че САЩ наистина воюват, но не по начина, по които той иска, а по начина, по който САЩ искат. И тази война се реализира не по волята на Зеленски, а по волята на САЩ. Той би трябвало да бъде доволен и от това, което му дават – морална, физическа, финансова, идеологическа, организационна помощ”, коментира анализаторът.

Санкциите на Запада бият по руския елит, като се опитват да му напомнят, че единственото спасение за тях е да свалят час по-скоро диктатора, смята Вацев.

Според него англо-саксонската практика е да сатанизира и идиотира противника – „Затова сега се стремят да нарисуват Путин като едно лудо джудже, което се опитва да подпали света… За мен проблемът не е нито в напредналата възраст на Байдън, нито в душевното състояние на Путин.

Приемам, че и двамата са адекватни хора. И тогава се появява реалният политически проблем – защо Америка се държи така и защо Русия се държи така. Това не е част от психологията на техните ръководители. Това е част от дълбинни политически, икономически и културни взаимодействия в елитите и в самите общества на тези страни.”

Според политолога е интересно как се променя руското общество, докато се води тази война.

„Аз предвиждам, че след Путин, тъй като Путин няма да стои вечно, той е вече възрастен, пък е и изчерпал всичките си срокове, ще дойде такъв цезар, на фона на който Путин ще изглежда бял и пухкав като ангорски заек. Тогава Западът ще съжалява за Путин, сравнявайки го с това, което е дошло в Русия след него. А ще дойде нещо много страшно за Запада, защото Русия вече не може да търпи издевателствата”.

Той изрази съмнение, че има намеци за това, че елитният консенсус в Кремъл може да бъде разбит.

Така че руските властови кръгове са консолидирани около линията на президента. Руското общество също в достатъчна степен е консолидирано, Да, в него има вечните правозащитници, които обаче са много малко и на този етап нямат никаква особена роля.”, анализира Вацев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *