Васил Грудев: Българското земеделие е кораб без кормчия в бурни води и скоро ще загине. През пролетта цяла Европа ще пламне от протести

България отблизо

Зимата на фермерското недоволство маркира събитията през последните няколко месеца. Ще имаме и пролет, наситена със земеделски протести и недоволства. Земеделието се намира в перфектната буря. Кризата в европейското земеделие е повсеместна. Земеделието плати цената за потушаване на всички други кризи, които се случиха през последните 3-4 години.“
Това мнение изрази пред БНР Васил Грудев, бивш директор на Фонд „Земеделие“, както и бивш заместник-министър и министър на земеделието.

Българското земеделие през последните година и половина се люшка като кораб без кормчия, няма никаква посока за развитие, освен краткосрочно погасяване на кризи, смята той.

В европейски мащаб подобно движение на политиката за земеделието у нас е катастрофално, допълни Грудев.
„Нашата лодка се движи в бурни води, без посока и без капитан. (…) Хората от бранша осъзнават много добре, че икономическата ситуация е такава, че няма как да оцелеят в рамките на следващите две години, ако този кораб продължи да се люшка по този начин.“

Земеделският бранш е изнервен, защото вижда, че кризата няма да си тръгне и някой ще плати цената, изразена в много фалити, коментира в предаването „Преди всички“ Васил Грудев. По думите му, дори сигурният и стабилен гръбнак на земеделието ни – зърнопроизводството, се намира в сериозна криза.
„Флагманът на българското земеделие никога не е висял на държавата с молби за субсидии.“

Не може да казваме, че украинските стоки са универсалното зло, заяви Грудев. Дори да затворим границата за украинското зърно, това няма да промени ситуацията с пазарите и цените, обясни той.

„Освен че не е панацея, не е никакво лекарство. Мигар ще спечелим един търг за пшеница в Египет, ако се състезаваме с Украйна и не сме пуснали украинска стока в България? Няма никаква връзка. Пазарът е такъв, какъвто е.“

Грудев уточни, че общата селскостопанска политика в следващия програмен период трябва да бъде направена със съзнанието, че Украйна ще участва в нея и предупреди, че тази политика „ще претърпи абсолютен и пълен крах“, ако продължи да се донадгражда реформата, въвела директните плащания на площ.
„Просто защото дизайнът няма да отговаря на реалностите. Запазвайки същия финансов инструментариум, тя вече ще удари много от старите европейски страни с намаление на парите, които те биха получили. И то много сериозно намаление.“

Васил Грудев акцентира върху „морковчето, което се предлага от ЕК – инвестиция в инфраструктура“, което означава „да може много бързо да изнесем нашето производство, когато имаме прозорец – пристанища, Дунав, жп и пътна инфраструктура“. Той даде пример с румънците, които инвестират в чисто ново пристанище в Черно море, докато у нас се бездейства. „Никой в Министерството на земеделието не работи по подобна тема“, отправи критики бившият земеделски министър.

Постигнахме много интересен парадокс – да се разединим повече, като се обединяваме, каза още Васил Грудев относно новите обединения в земеделието и споровете за представителност на отделните организации. Според него големият въпрос е дали обединението трябва да бъде наложено отгоре надолу или да се създаде отдолу нагоре.
В момента, в който се спуснат правила за представителност, от настоящите не повече от 5% ще могат да отговорят на тях, което политически ще генерира 95% напрежение, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *