Вежди Рашидов: Извинявам се на народа, че бях част от голямата лъжа, наречена политика! Срам ме е сега, като ги гледам отстрани

България отблизо

– Чувствате ли се в политически отдих и имате ли повече време за творчество?
– Избягвам да слушам и да гледам за политика в медии, избягвам новини, които ме облъчват с негатив. Отдадох се изцяло на глината, на акварела и рисунката, защото след двайсет години живял в една лъжа организмът ми има нужда от глътка чист въздух.

– За какво съжалявате през годините които посветихте на политиката?
– Определено съжалявам, че станах част от деморализирането на обществото, че съм част от голямата лъжа, че нося вина за състоянието на държавата ни. Това, че прозрях една истина, която от люлката ми е втълпявана – че една птица пролет не прави. Да, живях като наивник, но честно. Поне в това нямам угризение на съвестта. И въпреки всичко аз смея да кажа, че от гражданската си квота влизайки в тази игра въпреки всички и всичко направих шеметна политическа кариера. Първо бях четири години общински съветник в София. Бях най-дълго управлявал в министерството министър, печелил съм избори от 41-то до 49-тото Народно събрание, бил съм председател на парламентарна Комисия по култура и медии, както и председател на Народното събрание. И мисля, че съм единственият най-възрастен, който е откривал тържествено парламента два пъти. И представяте ли си, че всичко това не съм го искал, не съм си го представял дори. Но нека да наречем това съдба.

– Какво ви даде и отне политиката?
– В интерес на откровението получих отвращение, един злокачествен рак, едно КТБ и изхабени нерви. Политиката ми отне времето за пълноценно творчество и вярата.

– Как ви изглежда политическата картина отстрани, когато я гледате като публика?
– Като едно дъно без шанс за бъдещето.

– Какви са най-сериозните несъвършенства на настоящата политическа картина и как могат ли да бъдат коригирани?
– С тези хора, с това бездарие и неможене и този инфантилизъм, довел до тоталното деморализиране на обществото ни, с тези бездарни експерименти върху хората повече не виждам накъде. Ако някой не събуди негласуващата част от хората, които са отвратени от тази ситуация, всичко е загубено. Иначе отново ще бъдат същите и същото.

– Имате ли обяснение на какво се дължи примитивизма в политическия пейзаж?
– Логично е при умните да има талант. При примитивните – да има примитивизъм. Човек е това, което е всичко около него. Няма как един човек да надмогне своя капацитет на мислене и можене. Нашият живот е огледало на моженето на политиците. Ако не е добре обществото ни, за това са виновни политиците. А образно казано – ако една къща е бедна, неугледна, мърлява и мръсна, за това е виновен нейният стопанин и никой друг.

– За първи път в политическата ни история има ротация на премиери. Как ви изглежда това нововъведение, одобрявате ли го?
– Ротацията е възможен вариант на невъзможно управление. Безсилието и бездарието на една власт прави възможен компромиса, а компромисът граничи със слабо управление. Това касае жаждата за власт, но в никакъв случай не можем да говорим за силно и добро управление. Здравите хора нямат нужда от патерици.

– Смятате ли, че преговорите между партньорите във властта ще завършат със сформиране на кабинет, или по-скоро отиваме на предсрочни избори, кое е по-добре?
– Аз по-скоро си задавам въпроса – какво от това, ако си запазят властта? Не е ли същото, за което говорим. Какво се случи в последните три години и какво бихме могли да очакваме в следващите три. Демокрацията не е измислила нищо по-добро от честни избори. Няма нищо по-демократично от такива избори. Много е по-морално да изхарчиш 40 милиона за избори отколкото да имаш апетити за разпределяне на едни бюджетни милиарди.. Моето мнение е, че е по-добре да отидем на избори, отколкото да ни натрапват бездарници в управлението. Бездарието ражда само бездарие.

– ППДБ или ГЕРБ ще загубят повече от съвместното участие във властта?
– Все едно, от всичко това ще загуби българският народ. В тази власт победители няма да има, ще има опръскани с компромати и кал.

– Само конституционните промени и необходимостта от 2/3 мнозинство за част от регулаторите ли превърнаха ДПС във фактор във властта?
– Фактор във властта могат да бъдат всички партии в парламента. Законопроектите са задължение на всички, които се наричат политици. Определено смятам, че някои хора не са далновидни. ДПС отдавна е партия с категорично място в политическия живот. Жалко, че някои хора смятат, че всяко тяхно движение е начало на нещо. В годините назад ДПС са били активни в създаването на важни за българската държава и общество закони. Днес онова, което прави впечатление е, че за първи път една партия се осмелява да прави промени в Конституцията. А дали е за добро – времето ще покаже.

– Защо според вас все по-малко хора ходят да гласуват?
– Приемам го за естествено по една проста причина – хората каквото и да правят, като че ли винаги се получава едно и също. В годините се научихме, че се купуват гласове, че се вписват мъртви души, че се подменят ценности, че се регистрират несъществуващи хора, че има фалшиви бюлетини, че машините не работят. Всичко това обезвери част от обществото. Цялата тази подмяна на техния вот и на техните желания ги направи апатични, обезсмисли тяхното съществуване. И тази лъжа деморализира цели поколения. Спомням си енергията в началото на последния голям протест – колкото да беше отрицание на ГЕРБ, в която аз бях, толкова ми беше приятно да виждам по улиците на София млади красиви хора, майки с колички, студенти, дошли и от чужбина – все хора, които скандираха за промяна и за живота, който те искат. Но за съжаление на първия ред изведнъж се появиха никому незнайни хора на Подмяната, застанаха в последния момент на първите редици и днес са готови на всичко за властта. Тази Подмяна беше поредното генерално разочарование и на стари, и на млади – че може България да има някакъв по-добър живот. И днес, когато можехме да бъдем много по-напред от Румъния, от Хърватия и други страни в похода ни към Европа, те ни изпревариха заради грешната ни политика. Когато управлението на ГЕРБ беше подготвило България за чакалнята на еврозоната, ние пропуснахме и този шанс. Иска ми се да вярвам, че ще се намери водач, който ще бъде печеливш, ако може да изведе на улицата тази обезверена маса от 60 процента негласуващи, защото там са нашите образовани млади хора, лекари, учители, учени от БАН, професори, инженери, работници, интелигенция – цялото ни общество е там с целия си могъщ ресурс.

– Имате ли обяснение за липсата на лидери не само в България, но и в Европа.
– Липсата на лидери в България си я обяснявам много лесно. Държава не се прави със случайници, жадни за власт и пари, маскирани като промяна. Държава се прави с хора можещи като Вазов, Буров, Стамболов – изявени в своето поприще и полезни с уменията си. А за Европа и света – има криза на лидерството, защото участваме във война с природата, глобалните промени създават все повече несигурност във всички общества. На върха изплуват хора, които не са подготвени да управляват. Ако не бъде подменен този политически елит, все по-актуални ще стават думите на Радой Ралин :„Първите паднаха в кърви, а последните станаха първи“…

Източник: Труд

Tagged

1 thought on “Вежди Рашидов: Извинявам се на народа, че бях част от голямата лъжа, наречена политика! Срам ме е сега, като ги гледам отстрани

  1. Браво Вежди този път си точен,но и ти участваше в Борисовите далавери които правеше е осъзна го но много“поздна“.късничко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *