Версия: Източник от МВР проговори за схема за фалшификация на изборите с нелегалните машини, замесен ли е и Радев?!

България отблизо

Скандалът с незаконните машини за вота, които всеки ден изникват във България, се разраства и е на път да взриви изборите.

Появиха се нови 199 машини, които се намират в склад на „Сиела Норма“ в бившето военно училище „Тодор Каблешков“ (сега висше транспортно училище „Тодор Каблешков“).

Снощи в ЦИК е било получено ново писмо от фирмата „Сиела Норма“, че има още 199 машини – този път складирани на територията на висшето транспортно  училище „Тодор Каблешков“ в столицата.

Така общо „незаконните машини“, вкарани в България в последните дни преди вота, за които ЦИК не е правила поръчка, стават над 600!

В събота от ГЕРБ разкриха първите 282 машини, докарани от Гърция и набутани в склада със сертифицираните машини.
По-късно „изплуваха“ още 150 машини в склад на летище София. И сега изневиделица се появиха още 199 на склад в транспортното училище.

От ЦИК останали ошашавени от новия „сюрприз“ на „Сиела Норма“ и веднага сигнализирали Прокуратурата. Спешно била изпратена жандармерия да ги охранява.

Както предишните, така и тези машини са неясен произход и предназначение.

Отначало от „Сиела Норма“ обяснили, че машините били за изборите в Грузия, които обаче са минали. След това от фирмата вносител завъртяха нова плоча – че машините са доставени за резервни части, защото било по-евтино да купиш цяла машина, отколкото резервни части за нея.

„Допълнителните 228 машини плюс допълнителните 150, които бяха открити в понеделник на летище „София“, са за резервни части“, нагло обясни пред всички медии вчера Веселин Тодоров, говорителят на „Сиела Норма“ – фирмата, която обслужва машините за вота.

Това обаче е пълна лъжа и е странно, че ЦИК не го оборва, тъй като Изборният кодекс (чл. 269) и методическите указания на ЦИК забраняват ремонт и смяна на части на машината по време на вота. Ако устройството се повреди, се минава веднага на хартиено гласуване – както се случи на последните избори във Велико Търново.

Освен това само преди месец от „Сиела Норма“ говореха, че не могат да доставят нужното количество машини, че цената им е много висока, а сега изведнъж се оказа, че машините са повече и няма проблем с тяхното закупуване. И не се знае до неделя колко още машини ще се появят.

В този скандал има няколко смущаващи факта.

Първият – щом машините са изпратени на склад в транспортното училище, това означава, че правителството вече е ангажирано с тяхното съхранение и носи отговорност за наличието им. Както и за предназначението им.

Второ – машините са прекарани през границата. Това означава, че са минали през граничен контрол, митници, НАП и други държавни проверки. „Нелегалното“ им минаване не може да стане без протекция „отгоре“, която може да бъде само и единствено от правителството.

Трето – скандалът набира такава скорост, че няма начин за това да не е информиран и президентът ген. Румен Радев. Което го прави или съучастник в „машина-гейт“ на избори 2021, или ЦИК стоварва и върху него отговорността за провала на вота.

Всички представители на партиите в ЦИК са информирали своите ръководства и държавата вече гърми от новия скандал.

В партийните централи  започва да се обсъжда въпроса за отмяна на изборите.

„Това е държавен преврат“, заявяват и лидери на парламентарни партии.

За някои от тях е ясна и схемата – „тези машини са заредени предварително с „резултата“ от вота и където е необходимо, те ще бъдат „дискретно“ заменяни с изпратените вече по места машини за гласуване“.

„Просто едното куфарче се заменя с другото, което трябва накрая да покаже „дирижирания“ вот“, обясняват от МВР.

Никога досега в 32-годишната история на прехода изборният процес не е бил толкова компрометиран, както сега! Дори при най-яростната идейна поляризация на обществото, никое правителство не си е позволявало да манипулира на държавно ниво демократичния процес на вота.

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Стефан Янев заяви: „Твърденията, че има нередности в подготовката на изборите, са спекулации“. Но не даде обяснение как и защо „незаконни машини за гласуване“ никнат като гъби из страната.

Янев нападна партиите, че се занимават „с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури“, но не пое отговорност за абсолютното безобразие, което се случва с тези машини.

Истината е, че тези скандали вероятно ще демотивират много хора да не отидат да гласуват и за това няма да са виновни партиите, а служебното правителство, чиято единствена задача по Конституция е – да осигури и да гарантира честността на вота. А това вече е под въпрос!

За такова развитие на скандала алармира и политологът доц. Тaтянa Буруджиeвa, която заяви: „Вce пo-ужacявaщ cтaвa cкaндaлът c мaшинитe зa глacувaнe и тoвa щe пoдкoпae дoвeриeтo нa хoрaтa и нaдeжднocттa нa прeдcтoящитe избoри“. Cпoрeд нeя, липcaтa нa кoмуникaция мeжду фирмaтa „Cиeлa Нoрмa“ и ЦИК e крaйнo cкaндaлнa и нeдoпуcтимa.

„Мнoгo e вeрoятнo тoзи cкaндaл дa дoвeдe дo прoмянa нa избoрнитe рeзултaти зa някoя oт пoлитичecкитe пaртии в пocлeдния мoмeнт. Тoзи cкaндaл щe дeмoтивирa хoрaтa и щe дoвeдe oт oтврaщeниe нa избирaтeлитe“, убедена е доц. Буруджиeвa./Източник Блиц.бг/

Tagged

1 thought on “Версия: Източник от МВР проговори за схема за фалшификация на изборите с нелегалните машини, замесен ли е и Радев?!

  1. Въобще не е трудно да се разбере кой има интерес от провала на тези избори – този, който знае предстоящия им резултат и знае какво го чака след смяна на подопечния му Гешев… Толкова ли е сложно? Явно , Елена Гунчева е права, когато казва, че България вече сериозно е ударена от цунамито на Акълолипсиса…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *