Президентът Радев: Скандалът с машините е конспирация между Борисов и „Сиела норма“!

България отблизо
Четиристотин допълнителни машини изникнаха като гъби само дни преди изборите. Съвсем естествено те нагорещиха страстите в и без това изнервената политическа обстановка и предизвикаха пореден скандал. Някои съзряха опити за манипулация на вота в неделя, други – саботаж, а трети изобщо не се притесниха.
Ето какви са реакциите на водещите политически сили:

Три дни преди вота в неделя от ГЕРБ продължат да твърдят – правели се опити за манипулация.

 

„Изборите към момента са машинации. Идва от машина”, каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

А решението, според ГЕРБ, било само едно: „Рашков и компания да подадат оставка незабавно и да преброят 100% от разписките като единствено, което може да ни осветли”, заяви Бойко Борисов.

 

Служебното правителство обаче има друг прочит. То заподозря опит от страна на фирмата-доставчик на машините да саботира вота. Съзряха и връзки с бившите управляващи. Такава връзка видя и президентът.

 

„Правителството на Бойко Борисов са дали над 100 млн. лв. на фирма „Сиела Норма”. Нищо не казвам, но ако има някакви зависимости, те трябва да се проверят”, заяви Румен Радев.

 

„Ако изследвате взаимовръзките между „Сиела Норма” и предходните управляващи, ще установите какъв интерес биха имали те”, обясни министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

 

„Ще ходя ли да им показвам къде са фалшивите машини, ако имам връзка с това. Тези хора са толкова нагли, толкова брутални”, контрира Борисов.

 

Другите участници в изборната надпревара смятат казуса с машините за опит за провал на вота, но не от фирмата-доставчик, а от страна на ГЕРБ.

 

„Борисов и ГЕРБ полагат целенасочени усилия да подронят доверието към машинния вот”, смята Надежда Йорданова от „Демократична България“.

 

„Това е една непочтенна кампания срещу българския избирател, която Борисов води целенасочено”, твърди Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

От БСП също се притесняват, че заради казуса хората няма да отидат да гласуват. Заради това и от „Позитано“ 20 искат отговори.

 

„През коя граница са минали тези машини? Те не са паднали от небето. Да излезе служебният кабинет и да обясни, да каже едни са за реекспорт, други за вота”, настоя лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

 

Има обаче и такива, които не се притесняват от допълнителните машини.

 

„Нито им е инсталиран софтуер, нито са в складовете на ЦИК. Те са извън цялата система. Не разбирам и защо са купени”, каза Асен Василев от „Продължаваме Промяната“.

 

От ДПС и „Има такъв народ“ предпочетоха да запазят мълчание по темата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *