Вижте как е бил избран проф. Габровски за премиер. Шокиращо е!

България отблизо

Лидерът на ГЕРБ Бойко Бописов лично е номинирал проф. Николай Габровски за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС. Това се е случило тази сутрин на заседание на Изпълнителната комисия на ПП на ГЕРБ. Това разкри участник в срещата, цитиран от Епинентър.

За решението му са били информирани само Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

 

По време на заседанието депутати настоявали лидерът им лично да поеме мандата, но Борисов отказал с аргумента, че в тази напрегната политическа ситуация е необходима широко консенсусна фигура, която да има и голямо обществено одобрение.

Борисов лично предложил на проф. Габровски да стане кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС и той дал съгласието си буквално две минути, преди делегацията да тръгне към Президентството, разказа участник в срещата, чиято позиция е била Борисов да вземе мандата. Кандидатурата на проф. Габровски е срещнала всеобщо одобрение, в ръководството на ГЕРБ много го харесват като личност.

Нестандартният ход на Борисов показва способността му да улавя обществените настроения. И в условията на крайна конфронтационна среда в българската политика да предложи личност с безспорен обществен престиж, която да успокои напрежението и да внесе необходимата доза спокойствие в изнервената политическа обстановка.

За нестандартното си решение Борисов загатна още вчера на среща с организациите Жени-ГЕРБ и Младежи-ГЕРБ във Враца.

„Какъв е изходът – да се състави правителство, за кратък срок, защото партиите и лидерите, ние сме възпалени“, посочи Борисов.

„Толкова съм се наситил на управление!“, призна Борисов пред организациите Жени-ГЕРБ и Младежи-ГЕРБ.

„Дайте да направим правителство. Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля. Никой няма да защити България без редовно правителство“, изтъкна лидерът на ГЕРБ и продължи: „Ние като първа политическа сила как може да направим правителство – само на малцинство, или ако някой ни подкрепи“.

Две години некадърниците не могат едни пари да вземат„, каза Борисов визирайки Плана за възстановяване и устойчивост и уточни: „Ние нямаме пари, държавата стене. Само ние не сме си дали план и тези се наричат умни, красиви, светли, професионалисти“.

„Но ето – искат бюджет. Разписваме го и го правим. Президентът Радев проявява разбиране. Какво пречи да се направи това? Дори Асен Василев каза, че иска да се обсъжда със спокоен тон, но нека предварително да сложат по един подпис какво ще говорим – имаме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, незабавно кадрово усилване на външната граница. И на базата на това, без значение с кой мандат е, за мен единственото важно е да направим за кратко време правителство, да може да успокоим пазарите, да приемем законодателство и ако има отговорна политическа класа – да се договорим“, обясни още той.

По думите му ГЕРБ са огромна коалиция в център дясното и без инат може да се направи правителство. „Те да са министри, защото парламентът ще ги контролира и ако някой си позволи да направи нещо различно, парламентът ще го свали“, категоричен е бившият премиер.

Според него обаче антикорупционно правителство „с физиономиите на Кирил и Асен е несъвместимо“, защото те са нарушили основните принципи на правовата държава.

„Само преди две години предлагахме Зелени Балкани да се води от София като знак колко е силна и структурирана България. Тогава показателите бяха толкова добри, че ни приеха преди Хърватия в чакалнята за Еврозоната.

В него ден започнаха протестите, защото на някой не му хареса България да е водеща. Сега нашето място вече е заето от Хърватия, Румъния и Гърция. Казвам го с прискърбие, защото преди две години бяхме преди тях“, заяви още Борисов.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *