Висшият съдебен съвет отхвърли искането на правосъдния министър за отстраняването на Гешев!

България отблизо

След повече от 6 часа тежки дебати – ВСС реши, че няма да прекратява правомощията на главния прокурор Иван Гешев.

Един от основните въпроси беше дали въобще министърът на правосъдието, в случая Янаки Стоилов, има право да внася подобни искания.

Предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев бе отхвърлено от Пленума на членовете на ВСС.

Те гласуваха с 12 гласа „За“ предложението  „остава без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев“, като се обосноваха с това, че „министъра на правосъдието няма законова компетентност да прави такова предложение“.

Дебатът бе изключително напрегнат, а на моменти дори се стигна и до скандали, тъй като голяма част от магистратите във висшия орган сметнаха внесения сигнал за абсолютно безпочвен, а сигналът, изготвен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, беше базиран на медийни публикации и изрезки от коментари към тях, които нямат никаква правна стойност.

„Сигналът на Рашков е нищожен, в него няма правни аргументи! Напада се политически прокуратурата, защото за пръв път засегнахме смятани за недосегаеми хора, политици и агенти, които работят за чужди държави“, обяви главният прокурор Иван Гешев.

В край на дебатите се взе решение да се гласува, че ВСС оставя без разглеждане, като недопустимо внесеното разглеждане на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор. По така направеното предложение имаше 12 гласа „за“ и 8 „против“, като част от тези с отрицателен вот не бяха съвсем съгласни със самата формулировка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *