Бойко Рашков разкри: Гешев си направи паравоенно формирование, което да пази него и хората му!

България отблизо

Мнението относно допустимостта на искането за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, не е единно. Различно е мнението на една немалка част от членовете на Висшия съдебен съвет днес“.

 

„Когато Гешев е избран за главен прокурор против са били четирима от членовете на ВСС, сега за предложението на министъра на правосъдието гласуваха 8. Това вече говори за нагласите във ВСС. Оценката на останалите 12 не е толкова категорична, както мнозинството, избрало Гешев. Подобен резултат бе очакван“.

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

„Не зная защо сте възприели днешното изказване на Гешев за „политическата атака“ срещу него. Той направи много груби грешки като главен прокурор, като юрист и може би очаква, че тъй като е недосегаем, никой няма да реагира срещу това волунтаристично негово поведение и тласкането на цялата прокуратура към подчиненост на политическата власт. Той се стараеше през цялото време да постави в подчиненост цялата прокуратура на Борисов – няма абсолютно никакво съмнение в това. И продължи атаката на бившия премиер срещу държавния глава с данни, придобити със СРС-та без да се съобразява със забраните в тази посока в закона за специалните разузнавателни средства. И ако днес го е спасил ВСС, утре няма да бъде спасен“, допълни тезата си Рашков.

Гешев си позволи да осъществи политическа дейност, още от началото на неговия избор – да продължи атаката на Борисов срещу държавния глава, като изнесе данни, придобити от СРС, без да се съобразява със забраните в тази посока. Тези данни могат да се използват само за нуждите на наказателните производства и за защита на националната сигурност. А той ги използва с цел да урони престижа на държавния глава, коментира пред Би Ти Ви вътрешният министър Бойко Рашков.

ВСС казва, че е недопустимо да бъде отстранен Гешев – да, това е юридически абсурд, който трябва да намери своето решение в парламента. Защото не може подобна безотговорност от страна на главния прокурор да бъде търпяна. Не може да има недосегаеми хора, които извършват нарушение на закона. За юристите Господ е законът и това се отнася и до Иван Гешев. Защото ако днес беше спасен от ВСС, утре няма кой да го спаси, категоричен бе Рашков.

„Гешев си е назначил около 150 души, чиято най-важна работа е да го охраняват на трисменен 8- часов режим. Аз не знам от какво се плаши толкова. Това формирование сега наричат паравоенно. Това Бюро за защита разполага годишно с 9-10 милиона бюджет – огромна сума. За миналата година Гешев не е отчел нито едно лице, включено в програмата за защита на свидетели, каквато работа трябва да върши бюрото“, каза още МВР шефът.

„Това бюро трябва да пази защитени свидетели. Но реално това бюро е Франкенщайн – служители, назначени лично от главния прокурор, които получават огромни заплати. Всеки гражданин трябва да се запита – какво тези хора правят, след като няма нито едно лице, посочено за защитен свидетел. Затова ми се струва дори малко закъсняло искането на някои политически формации това Бюро да бъде ликвидирано. Защото то сега функционира единствено като защита на главния прокурор“, коментира още вътрешният министър.

Министърът на вътрешните работи коментира и казуса с Васил Божков, който въпреки многобройните повдигнати обвения, продължава да се крие в Дубай.

В момента българската прокуратура бетонира Васил Божков. Трябва ли още нещо да кажа, попита риторично Рашков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *