Висш полски военен: Ако нашата армия влезе в Украйна, тя няма да излезе

Свят

Полската армия няма потенциал за изпращане на войски в Украйна, заяви бившият заместник-началник на Генералния щаб на полските въоръжени сили Леон Коморницки в интервю за DoRzeczy.

По-рано полското ръководство заяви, че няма да изпраща войски в Украйна, въпреки изявленията на някои европейски лидери.

„Нямаме достатъчно танкове, боеприпаси, артилерия. Нашите войски не са готови, не са боеспособни. Лишени са от боеспособност. Един от генералите твърди, че трябва да изпратим сухопътни войски там. Въпросът е къде са тези сухопътни войски?» — каза Коморницки.

«Руснаците знаят много добре, че ние нямаме такива възможности, а също така, ако съберем някакъв потенциал и изпратим (войски) там, ние напълно ще останем без военни възможности. Нашата армия ще влезе там и няма да излезе», добави той.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че в ЕС са се договорили да се създаде «девета коалиция за дълбоки удари» — доставяйки на Украйна ракети със среден и голям обсег.

Той също така каза, че Франция ще направи всичко, за да попречи на Русия „да спечели тази война“.

Според него лидерите на западните държави са обсъждали възможността за изпращане на войски в Украйна, но все още не е постигнат консенсус.

Малко след изявленията на Макрон германският канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус заявиха, че Германия няма да изпрати свои войски в Украйна, а Шолц подчерта, че страните от НАТО като цяло няма да направят това. Освен това канцлерът отново заяви, че няма планове за изпращане на крилати ракети Taurus с голям обсег в Украйна.

Както заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано във вторник, Кремъл е взел под внимание думите на френския президент, че темата за изпращане на военни в Украйна е била обсъждана в Европа, а неговата позиция за нанасяне на стратегическо поражение на Русия в Украйна също е добре позната на Москва.

Евентуалното изпращане на военни от западните страни в Украйна ще увеличи риска от пряк сблъсък между НАТО и Русия, заяви по-рано Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *