Владимир Каролев: Българите не са настроени да заменят лева с еврото, затова Борисов да не харчи толкова, че левовете ще ни трябват!

България отблизо
Време е икономиките да се отворят наново, макар да е ясно, че COVID-19 няма да изчезне скоро и отварянето ще доведе до нарастването броя на заразените.
Обаче, колкото по-рано политиците разберат, че трябва да се отворят бизнесите, толкова по-скоро ще се възстанови световната икономика. А и лекарите вече имат малко повечко опит, за да лекуват по-успешно онези, които се заразят от вируса. И без това, повечето хора се лекуват в домашни условия, с напътствията на лекуващи лекари, разбира се, заяви Владимир Каролев.

Той коментира и въпроса с влизането на България в Еврозоната. Дали ще влезем в еврозоната и кога ще въведем еврото, зависи не само от тези, които ще ни пуснат, но и от самите нас. Българите, обаче не са особено добре настроени към евентуална замяна на нашата национална парична единица лева, с евро. Не за друго, а защото ЕС е нестабилен съюз на много държави с различни интереси и не се знае дали ще издържи още дълго време. Именно поради това, че интересите на държавите са различни и често коренно противоположни. А различието на интересите ще поражда и в бъдеще конфликти, което повече ще разделя страните, отколкото да ги обединява. Такъв беше смисълът на изказването на икономиста пред БНТ.

Има и още нещо. Този път за управлението. Когато има криза, не е задължително държавите да харчат огромни пари. В такива условия трябва да се дават пари на някои бизнеси, които затварят, но не трябва да се следва призива „харчете колкото може повече“. По този начин ще имаме по-големи задължения в бъдеще и държавата ще пропада все повече в голямата дупка на инфлацията, посочи Каролев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *