Владислав Горанов се озъби на Васил Божков: Ела, не ме е страх!

България отблизо

Подобен тип политика, довела до 12 млрд. дефицит е неприемлива и недопустима. Сега е много сложно и трудно да върнем сметката в нормалните граници. Това заяви пред БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според него след ковид пандемията е стартирала една нова политика, свързана с недобро балансиране на разходите. Политиците раздуват разходите, за да се харесат на избирателите. Забравихме това да сме консервативни, смята той.

 

Той посочи, че е рано да се каже каква ще е финансовата политика на правителството Денков-Габриел. Има заявки, че няма да се вдигат данъците.

Декларира се, че еврозоната е приоритет, трябва да се целим в 3% дефицит. Надявам се да се постигне разумен финансов баланс. Да свалиш дефицита от 6.5 на 3 процента е свързано с голямо орязване на разходите, уточни Горанов.

 

 

Той посочи, че част от рисковете за постигането на 3% дефицит са свързани с желанието да се свият инвестициите.

Половината от капиталовите разходи не могат да се свият, защото са свързани с еврофондовете. Другата половина е свързана с разходите за армията, Има неразплатени разходи с пътните фирми.

Тук се изчерпват големите пера, свързани с инвестиции. Това, че технически бихме успели да свием дефицита, крие рискове да се лишим от инвестиции в образованието и инфраструктурата, уточни бившият финансов министър.

По отношение на рокадите в приходните агенции, той изтъкна, че Асен Василев като финансов министър има право да избере екипа си. По думите му обаче остават известни съмнения към някои назначения.

По темата за евентуалното завръщане на Васил Божков като защитен свидетел Горанов посочи, че не се притеснява и призова бизнесмена да се върне в България, за да се яви пред съда по делата, които се водят срещу него. „Всичко по делото с липсващите милиони от хазарт в хазната е казано. Добре е този процес да се задвижи и приключи“, допълни той.

Горанов заяви, че включването му в последния списък „Магнитски“ е административна санкция. Не съм горд от факта, че съм включен. Смятам, че американските служби са били подведени с грешна информация. Не мисля, че санкционирането ми е заплаха към Бойко Борисов, каза още бившият министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *