Владислав Панев: Битката е за тези двама министри. ГЕРБ трябва да отстъпят!

България отблизо

„Всичко може да се случи, преговорите не са финализирани, докато всичко не е уговорено, а очевидно не е всичко уговорено“. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

Панев не коментира дали е имало скандали между преговорните групи в петък и за какво са били те.

 

„И да има проблеми и търкания, това е нормално, когато се решава кои да са членовете на МС за следващите девет месеца“.

За Панев военният министър Тодор Тагарев не е препъникамък, а напротив – един от символите на правителството заради помощта за Украйна. Смята, че лидерите на ПП-ДБ ще постигнат добри резултати и коментира, че слабо правителство би било по-лошо от нови избори.

 

Според Владислав Панев няма друг ход освен Асен Василев да остане финансов министър, тъй като предстои влизане в еврозоната.

„Да се сменя играч по средата на мача не е особено мъдро в момента и то при положение, че инфлацията пада.“

Никой в управлението не говори за увеличаване на данъците, заяви депутатът.

„Никой не смята да се съобразява с МВФ, това няма да се случи по време на това правителство и това парламентарно мнозинство“.

 

Още преди предаването на властта обаче между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ възникна напрежение, а повод за това бе разпределянето на властта и по-точно меморандум, изпратен като смс, от страна на Петков и компания, в който управлението на регулаторите в страната се разделя пропорционално между двете сили.

Това обиди ГЕРБ, които на свой ред пожелаха да се постави началото на преговори за политики и изпратиха споразумение на ПП-ДБ, в което и министерствата биват разпределени по равно.

През изтеклата седмица пък се проведоха консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев и нова порция преговори между некоалиционните партньори.

 

По непотвърдена информация към момента дискусията вече е на лидерско ниво и засега има съгласие за смяна в четири министерства – на здравеопазването, на иновациите и растежа, туризма и енергетиката. Но се обсъждат смени и в други ведомства.

Все още обаче се обсъждат постовете на Тодор Тагарев и Асен Василев, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че възпитаникът на Харвард не може да е финансов министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *