Внезапно почина генерал Съби Събев

България отблизо

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев. Тъжната вест съобщиха от информационния център на Министерството на отбраната на фейсбук страницата си. 

„С голямо прискърбие съобщаваме, че е починал о. р. генерал-майор Съби Събев. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел“ , пишат в съобщението си от военното министерство.

 

По повод кончината на о. р. генерал-майор Съби Събев със специални думи го изпрати военният министър в оставка Тодор Тагарев.

„Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили.

В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО.

Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото й да възстанови териториалната си цялост.

През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на „Актуализиран план 2004″ за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи.

Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е недостатъчно.

Искрени съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците!

Бог да го прости!“

Tagged

1 thought on “Внезапно почина генерал Съби Събев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *