Военен експерт: Руснаците са на път да прекъснат ключов маршрут на ВСУ

Свят

Епицентърът на боевете за Авдеевка се е преместил към северната част на града: руснаците са успели да излязат по улиците и сега създават риск за важен логистичен маршрут за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

 

Това предупреди ръководителят на Defense Express Сергей Згурец, позовавайки се на данни на анализатори. По думите му ситуацията в района е тежка, а броят на битките се е увеличил по целия периметър на Авдеевка.

По-рано ВСУ успяваха да задържат руснаците до северните подстъпи към града, в района на Степное, но сега са в ход сражения в района между коксохимическия завод и в самата Авдеевка, твърди Згурец.

Изглежда, че Русия е успяла да се възползва от лошото време, при което украинската артилерия е работела по-слабо, за да напредне по улиците в северната част на града, поясни Згурец.

„Врагът постигна известен напредък през уикенда, възползвайки се от лошото време, което затрудни разузнаването и артилерията ни“, поясни той.

Ръководителят на Defense Express е категоричен: на руснаците им остават около километър и половина или по-малко до трасе, което се счита за основен път към Авдеевка.

Според ръководителя на информационно-консултантската компания Русия има предимство в силата и технологиите и оказва натиск върху отбраната на ВСУ, която вече изнемогва.

„Най-трудната ситуация е движението към Авдеевка от север. Тогава всичко ще зависи от наличието на сили и резерви от украинска страна, както и от активността от руската страна. Сега преживяваме един от най-трудните периоди в отбраната на Авдеевка, защото противникът се опитва да води настъпателни действия от всички посоки“, обясни Згурец.

Той припомни, че защитата на Авдеевка продължава четири месеца, но ВСУ все още държат този плацдарм, макар че не се знае докога.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *