Извънредно: Руските части са навлезли в Авдеевка! Крепостта рухва

Свят

Няколко различни източника, включително жители на Авдеевка и доброволци, потвърдиха пред Би Би Си, че руски военни части са успели да си проправят път до покрайнините на града, където са установили укрепени пунктове.

Според източници руски танкове са били забелязани на улиците „Соборная“, „Чернишевски“ и „Спортивная“. Това е южната част на града в близост до линията на украинската отбрана, която сега виси на косъм.

Ръководителят на военната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш каза пред Би Би Си, че  в пределите на града не са навлезли големи военни части, но че положението е сложно, защото те могат да се появят всеки момент.

Руските атаки от различни посоки продължават неотслабващо.

През цялото това време украинското командване оценява обстановката в това направление като тежка, но стабилна.

В началото на седмицата ситуацията в района на Авдеевка се влоши за украинските въоръжени сили. Руската армия успя да пробие украинската отбрана от юг, изтласквайки украинските въоръжени сили от техните опорни пунктове в района на „Царская охота“ и започвайки битки в южните покрайнини на града.

Тази част на Авдеевка е застроена с ниски частни къщи, които под артилерийски обстрел постепенно се превръщат в руини и не могат да помогнат на защитниците за дълго. Колкото по-дълго продължават боевете, толкова по-широка става така наречената сива зона – територията, която нито една от страните не контролира уверено. Но по правило в крайна сметка сивата зона преминава в ръцете на страната, която държи инициативата, а това са руските сили.

Микрорайонът „9-ти квартал“ е от ключово значение за защитата на Авдеевка, където руските десантни части се опитват да пробият. Това е комплекс от 9-етажни сгради, чието завземане ще бъде равносилно на заемане на доминиращите височини.

Ако врагът превземе „9-ти квартал“, задържането на целия град ще стане тактически неизгодно„, пише Юрий Бутусов, главен редактор на уебсайта Censor.Net. — Ако врагът превземе тези високи блокове, те ще поставят антени върху тях, за да управляват дронове и противотанков ракетен комплекс (ПТРК) „Корнет“; дроновете ще сканират и поразяват цели по всички пътища в града. Същото се случи и при превземането на Бахмут от врага – превземането на командните височини от врага, където имаше база на Министерството на извънредните ситуации, доведе до създаването на огневи и визуален контрол над основните магистрали на града. И руската авиация ще получава данни за нови атаки с управляеми бомби.

По фланговете на Авдеевския укрепен район ситуацията като цяло остава същата, атаките и контраатаките се извършват с променлив успех.

Съдейки по информацията не терен, руското командване все пак ще се опита да надгради успеха в южната част на Авдеевка и може би ще направи нов опит за масирано нападение в южните покрайнини. Съобщава се, че в това направление са прехвърлени танкови формирования и голям брой щурмоваци от звената „Щурм Z“ и „Щурм V“.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *