Военни и общественици направиха общ фронт за свобода и справедливост. Застават зад президента и искат оставката на Борисов веднага!

България отблизо
В БТА се проведе пресконференция на Обединени за свобода и справедливост в Отечеството /ОССО/ български граждани. Генерали и военни от резерва, подкрепени от бившия премиер Ренета Инджова и адв. Румяна Ченалова, се обявиха твърдо зад протестите.Те поискаха оставките на премиера Борисов, на гл. прокурор Иван Гешев и се обявиха за служебно правителство. От Обединението обявиха, че на 2 септември всички ще са на площад ”Независимост”.

В събитието взеха участие Ренета Инджова (премиер в служебното правителство на Република България през 1994-1995 г.), бригаден генерал Валентин Цанков, генерал майор Цанко Доленски, бригаден генерал Димитър Шивиков, Румяна Ченалова, полк. Радион Попов, полк. Неделчо Неделчев, д-р Силвия Сиракова – Грозден и др.

 

Видни общественици, генерали и адмирали осъждат действията на политиците и правителството, които не искат да чуят гласа на народното недоволство. Целта ни е да се даде принос и експертиза за постигане на целите: оставка на премиера Борисов, оставка на Иван Гешев, назначаване на служебно правителство. С тези думи пресконференцията откри д-р Силвия Сиракова – Грозден, която прочете целия призив на Обединението.

 

В името на родината съм готова да подкрепя обединението против диктатурата. Вашето място е зад президента и Върховен главнокомандващ въоръжените сили, зад генерала. С него трябва да се извърши премахване на позора в нашата общност. Смятам, че тази инициатива е необходима и оздравителна. По офицерски, воински и с чест да изпълните целите си, каза бившата премиерка Ренета Инджова.

Изказвам своята подкрепа към протестите. Като български офицер и офицер на воинската чест и достойнство, считам, че не мога да стоя настрани от това, което иска народът. Това правителство не постигна целите си и трябва да си отива час по-скоро. Става дума за бъдещето на България, на нашите деца. Затова взех решение да си присъединя към призивите за оставка на правителството, каза ген. от резерва Валентин Цанков. Мой дълг и на всички наши колеги, в строя и резерва, е да подкрепим генерала, който бе издигнат от над 2 млн. българи за президент, допълни той.

 

Тук съм заради идеята за обединение. Присъединявам се, за да се постигнат исканията на протеста чрез това обединение. Показателно е, че се изправяме с имената си срещу това управление, с грешките и личните си резултати, за да помогнем на България, заяви адв. Румяна Ченалова.

 

От джипа си Борисов поставя задачи и раздава пари. Той нарича президента ни разделител на нацията, а протестите сочат точно обратното. На протестите са млади хора с различни политически убеждения. Той се опита да привлече президента към себе си, но той отказа. Затова заставам твърдо зад президента, категоричен бе ген. Цанко Доленски.

 

Аз протеста не го подкрепям, защото участвам в протеста. В един от заветите Левски завеща: „Дела трябват, а не думи“. И това трява да правим. Ние допуснахме това с нашето овчедушие и страхове. Те обиждат един достоен човек, мисионер, който не е подвластен на корупция, който не успяха да овладеят под някаква форма. Жалкото е, че в парламента има представители на българското войнство, хора които са вземали важни решения на своя пост и си мълчат, посочи ген. Димитър Шивиков.

 

Гордея се, че съм сред вас. След като съм застанал на маса с бившия премиер Ренета Инджова, съм на правилното място. Генералите на тази маса са истински генерали. Сега нашият президент олицетворява тежненията на моя народ и аз ще бъда до него, заяви полковник от резерва  Радион Попов, бивш зам-министър на външните работи.

Tagged

1 thought on “Военни и общественици направиха общ фронт за свобода и справедливост. Застават зад президента и искат оставката на Борисов веднага!

  1. Точно така трябва, браво!! Много ми хареса , някъде прочетох поста на ген. Валери Григоров, със снимката с униформатa, като заявава, че така с генералната униформа ще бъде на протеста на 2.09.2020 г. Нека, всички генерали да бъдат така, нека всички да видят каква е силата и мощта на патриотичните хора, на борците за демократични права, ама не само използвано като клише, а със здрав смисъл!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *