Въпреки народната воля: Сглобката започна демонтаж на Паметника на Съветската армия! Пречел на евроатлантическата ориентация

България отблизо

Тази сутрин започна демонтаж на паметника на Съветската армия в центъра на столицата. Това съобщи на място областният управител на София – град Вяра Тодева.

Около монумента има кранове и полиция, както и коли на жандармерията.

демонтаж Паметник на Съветската армия
Булфото

 

„От 70 години паметникът не е ремонтиран. Ние възложихме обследване, което показа, че той е опасен и има сериозни пукнатини във фигурите“, обясни Тодева.

Припомняме, че Пеевски пък се изцепи, че паметникът пречел на евроатлантическата ориентация. Борисов си мълчи, както винаги и си командва структурите в София, защото това е най-важното нещо сега. Според него, разбира се.

демонтаж Паметник на Съветската армия
Булфото

 

Първо ще бъдат демонтирани най-високите фигури от монумента. След това те ще бъдат сортирани и извозени към мястото, на което ще бъдат съхранявани.

„Планираме да има обществена поръчка за тяхната реставрация, след което ще бъдат изложени на подходящо място. Това ще бъде или Музеят на социалистическото изкуство или на друг подходящ терен“, добави областният управител.

паметник
БГНЕС

 

„Основната причина за разцепването на краката на войника е, че едно време, когато паметникът е монтиран, са наляли бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката“, обясни скулпторът Марин Марков, който също присъства на мястото. Той е изготвил и становището, че монументът е опасен.

Предвидено е демонтажът да бъде извършен в рамките на 59 дни, но областният управител на София – град очаква да приключи и по-рано.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *