Областната управа в София иска да премахне Паметника на съветската армия. Бил опасен

България отблизо

Областната администрация поиска премахване на Паметника на Съветската армия (ПСА), защото е опасен за здравето на гражданите. „Експертното становище за състоянието на монумента показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване“, гласи заключението на извършеното изследване на Паметника на Съветската армия.

 

Според становището, паметникът не е поддържан през последните 70 години и са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани“, се казва в документа.

 

За предотвратяването на инцидентите е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което се очаква да стане още днес, 7 декември. Предишната ограда около монумента е паднала. „Предстои започване на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, заявиха от Областната администрация.

„Има спогодба между Областната управа и тогавашният кмет Борисов Столична община да поддържа този паметник. Защо досега не е поддържан и е оставен в това състояние? Според мен трябва да се търси отговорност на институциите, които отговарят за състоянието на този паметник, заяви Иван Таков от БСП.

„Паметникът е в Общия устройствен план на София, така че не мисля, че толкова лесно може да бъде премахнат. По-скоро някои хора се опитват да си правят PR на гърба на монумента“, посочи Деян Николов от „Възраждане”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *