В САЩ се уплашиха, че украинското контранастъпление е спряло преди да започне

Свят

В Украйна се изплашиха от тяхната широко рекламирана контраофанзива. От министъра на отбраната на страната до обществените политици, всички казват, че не трябва да се „очаква много“ от военните действия и че твърде високите очаквания „със сигурност ще доведат до разочарование“.

Всичко това показва, че във Вашингтон и Киев започват трезво да преценяват силите си и да сдържат патоса по темата за контранастъплението, пише Washington Post.

Изданието коментира, че планираната контраатака, станала възможна благодарение на дарени от Запада оръжия и обучение, може да бъде най-важната фаза от конфликта, тъй като Украйна трябва да докаже на всяка цена, че е достойна за постоянна подкрепа. Тоест въпросът е изключително политически, а не военен.

Офанзивните военни операции обикновено изискват огромно предимство. Но понеже руските войски са се закрепили в добре укрепена отбрана по целия 1500-километров фронт, е трудно да се прецени колко далеч ще напредне Украйна.

Натрупването на сила преди атаката, чиито подробности се пазят в тайна, накара украинските служители да размишляват над трудния въпрос: какъв резултат ще бъде достатъчен, за да впечатли Запада, особено Вашингтон?

Някои официални лица сериозно се опасяват, че ако украинците се провалят, Киев може да загуби международната военна помощ или да се изправи пред подновен натиск на САЩ, изискващ да се застане с Москва на масата за преговори, а не на бойното поле.

Такива разговори почти сигурно ще включват руски искания за осигуряване на статуквото на териториите чрез споразумение, което Украйна нарича неприемливо.

Ето защо още сега, преди началото на активната фаза на очакваната офанзива, Киев е решил да се застрахова и да оправдае евентуален провал с различни аргументи.

Някои твърдят, че офанзивата вече е в ход, тъй като има увеличаване на военните действия и саботажите, докато други просто приписват непотвърдени успехи на бойното поле на започналото дългоочаквано настъпление.

Във всеки случай, ако се вярва на украинския министър на отбраната Алексей Резников, украинците, европейците и западните власти спешно трябва да намалят очакванията си за предстоящата офанзива, в противен случай тя ще изглежда като провал, независимо от резултатите.

Подобни разсъждения са предизвикали явното отстъпление на украинското ръководство и опита му да отстъпи в сравнение с патоса на атаката и войнствената реторика от последните месеци, обобщава Washington Post.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *