В София пуснаха козунаци за милионери. Лиляна Панделиева коментира: Който иска, да си купува евтини. Не пречим на народа!

България отблизо

В София пуснаха козунак за милионери. Италиански сладък хляб тип „Коломба“ (Гълъбица), наричан така заради формата си, е най-скъпият в София в навечерието на Великден. Цената му е 175 лева, съобщава „19 минути“.

Деликатесът е със захаросан портокал, а като аргументация са шокиращо високата му цена вносителите посочват, че все пак тежи 2 кг.

Продава се в магазина за луксозни храни „Пти Кюше“ на ул. „Оборище“ и ул. „Васил Априлов“. Собственик на магазина за деликатеси е фамилията на социолога Кънчо Стойчев. Цитираният козунак е от марката „Fiasconaro“, която е една от най-предпочитаните в Италия.

В „Пти Кюьоше“ се продават и други козунаци с цени над 100 лв. Иначе истинският не може да струва под 30 лв/кг, ако е от качествено брашно и хубави яйца, не с прах и други химии, както и с нормална захар, не с продаваната у нас масово фалшива.

Съпругата на Кирил Петков – Линда, не вдигна цените на козунаците за Великден тази година. Килограм от вкусния и пълен със стафиди сладък хляб в сладкарница „Амели“ на Линда струва 50 лева. Цената му бе същата и без 2022 г. За 500 грама от тестеното изделие, приготвено от бившата премиерска съпруга, трябва да броим 25 лева.

Занаятчийските козунаци по рецепта на дамата на някогашния министър-председател се приготвят само и единствено по поръчка и не съдържат глутен.

“ И тази година козунаците са два типа – със стафиди и цитруси или пък с естествен шоколад и бадеми. И двата типа са направени с масло, мляко, кафява захар, яйца, безглутеново брашно, квас, кора от лимон и канела. Подходящи са за хора с алергия към глутен”, написа госпожа Петкова във своя фейсбук профил.

Поръчките тя приема на персонално известие или по телефона. “ Бройките са доста лимитирани, тъй като се подготвят само и единствено при нас ”, популяризира козунаците тя.

Козунакът за 175 лева предизвиква истерия, защото някой може да го плати или защото твърде много хора не знаят как се прави козунак? Така започва поста си във фейсбук журналистката Лияна Панделиева.

Ето как продължава той:

 

„То са клетви, то са възмущения. Добре де, влизате в супера и купувате козунак за 5 лева и теглите „една яка“ на онези, дето наместо да купят 35 козунака и да ги ядат чак до края юни, ще платят споменатата сума. А ние дори още не сме чули офертата на госпожа Петкова, която вероятно ще го направи вегански Там каква ще е цената, направо не ми се мисли!

Рекох да сметна колко ще излезе моят, дето ще го връткам самичка! Брашно 2 кг, захар, олио, масло, прясно мляко, яйца, бадеми филирани, бадеми белени цели, два вида стафиди, 250 мл. амарето и съм вече на около 50 лв. за продукти. Ако добавя труд – да кажем 10 лв. на час, още 70 лева. И като сложим и тока, който не е само за печенето, а и за духалката, за да е възможно най-висока температурата в кухнята…

Истината е, че на пазара се намират изделя за всеки джоб. У нас купуваме редовно за закуска един пакетиран козунак със стафидки. Вкусен е, ароматен е. Като искам да е супер-най, ами меся го аз и това отнема 7 часа.

Но въпросът не е просто КАК е възможно цената на козунак да е 175 лева – вероятно го месят девици с гърди по изгрев, а други моми доят млякото за него и гонят кокошките по къра баш преди да почне месенето – а КОЙ, КОЙ ще го купи и колко са тези КОЙ, дето ще си позволят подобно разточителство.

Ма нидейти страда! Тези са такива некадърници, че в ужаса си колко нищо не могат да сътворят в кухнята, дори такива пари ще дадат, да не се изложат.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *