Ген. Съби Събев изби рибата: Защо атаката на Хамас започна на рождения ден на Путин? Има връзка!

България отблизо
Има явна връзка между войните в Украйна и Газа. Дали случайно тази атака започна на рождения ден на Путин. Защо той подкрепи каузата на Хамас и те му благодариха за това. Русия може би пряко не е допринесла с оръжие, но много оръжие от Сирия и Хизбула преминаха към Хамас. Отклони се вниманието от войната в Украйна и може да се пренасочи част от помощта към Израел за сметка на Украйна. Така че намирам връзка на Русия с войната в Газа и не е случайно, че тази агресия избухна в този момент.

Това заяви в предаването „Тези неделя“ по bTV военният експерт ген. Съби Събев

 

„Вече имаше нахлуване на определени части, но масираното навлизане на израелската армия в ивицата Газа се очаква през следващите дни. Даден е допълнителен срок за евакуация на населението в този район. Най-вероятно атаката ще е в понеделник, вторник или сряда. Няма как да знаем обаче конкретните планове на израелското командване“, обясини генералът и потвърди тезата, че „война се започва в тъмните часове на деня“.

 

„Периодът между 3 часа и 5 часа сутринта е онзи момент, в който хората се отпускат. Ние го видяхме и при започването на войната в Украйна. Но аз мисля, че ние няма да видим толкова масово и изненадващо нахлуване на военна техника и израелски военни в ивицата Газа. Вече има навлизане на военни там, така че аз бих казал, че тази очаквана офанзива вече е започнала“, коментира темата и Йордан Божилов.

 

Според него политическата задача е ясна, но не са ясни военните задачи, които си е поставил Израел. Генерал Съби Събев уточни, че според него военната задача ще бъде свързана с обкръжаването или по-скоро с изолирането на Газа от околния свят. Едва след това ще започне обезоръжаването на наземните и подземни структури на „Хамас“.

 

„Много спецчасти трябва да навлязат в тунелите под ивицата Газа, което е трудна задача. Не говоря за танковете, които са много уязвими в градска среда. Трябва да се има предвид, че бойците на „Хамас“ ще използват коктейли „Молотов“, гранатомети и всичко с което разполагат“, поясни ген. Съби Събев.

 

Според него силите на „Хамас“ се изчисляват на около 2-3 хиляди души. Това не е много, но все пак не бива да се забравя, че те са подкрепяни от „Ислямски джихад“, който разполага с около 10 хиляди души.

 

Според ге. Събев войната може да продължи повече от месец, докато се изпълнят военните задачи от израелската армия. А по думите на бившия зам.-министър на отбраната Божилов, тя може да продължи и по-дълго, ако в конфликта се намесят и други държави.

 

Tagged

2 thoughts on “Ген. Съби Събев изби рибата: Защо атаката на Хамас започна на рождения ден на Путин? Има връзка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *