Георги Кадиев: Има натиск от американското правителство „Лукойл“ да бъде изтеглен от България, а управниците ни само козируват

България отблизо

„В момента наистина има натиск от страна на американското правителство през българското правителство „Лукойл“ да бъде изтеглен от България. Факт е, че в други държави продадоха – рафинерията в Сицилия беше петата по големина в Европа.
Това каза пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, лидер на „Нормална държава“.

Печалбата идва не толкова от преработката на нефта, колкото от последваща дистрибуция, тоест, този, който ще купи рафинерията, трябва да има и складове, и мрежа от бензиностанции, поясни експертът.

За момента не знаем за заявен интерес и дали бъдещите купувачи „няма да се окажат отново руснаци, маскирани под арабски одежди“, посочи Кадиев.

„Най-вероятно огромната част е отново руски нефт“, изрази предположение Георги Кадиев за суровината, с която работи рафинерията у нас.

Най-големият вносител и износител на петрол за миналата година е Индия, която няма собствено производство – внася руски петрол, смесва го със саудитски и го продава. Дотолкова пародийно е всичко, че са продавали на гръцки компании, които пък после са снабдявали американската армия, заяви той.

„Истината е, че санкциите не работят и всяка държава гледа собствения си интерес.“

След като искаме санкции срещу Русия, защо не забраниха танкерите да са на ЕС, попита още финансистът.

В предаването „Преди всички“ Кадиев прогнозира, че до няколко месеца може да видим ръст на цените на горивата.

Относно подписването на договора за стратегическо партньорство със САЩ в областта на енергетиката и новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“, за които енергийният министър изчисли, че инвестицията ще бъде 14 милиарда долара, Георги Кадиев коментира:

„Това е сметка не на коляно, а не знам на какво. Абсолютно е несериозно министър да говори такива неща. Никой няма изходните данни. Все още нямаме ОВОС на осми блок поне. Не знаем какво ще каже този ОВОС, не знаем дали трябва да има охладителни кули. Ако трябва да има охладителни кули, на всеки блок се слагат по две такива кули, всяка кула струва по един милиард долара, тоест това са 4 милиарда за двата блока допълнително. Как може да направите сметка, когато такова голямо перо липсва? Освен това, истинската цена за построяване ще се види, когато дойдат офертите. Това, което министърът направи, е до голяма степен да взриви бъдещите преговори, оферти и изграждане на блоковете. Ако офертите дойдат по-високи, всички ние ще задаваме въпроса – нали щяха да са 14 милиарда, защо са 18 или 20? (…) Пък колко ще е цената на енергията, е абсолютно самоволно – как е стигнал до тази цифра: 127 лева на мегаватчас?“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *