Георги Кадиев: Харченето на Борисов говори, че няма намерение да управлява дълго

България отблизо
„Всички заявки на премиера Бойко Борисов за харчене в различни посоки говорят за човек, който няма намерение да управлява дълго време. Правят се излишни харчове, приходите не се изпълняват. 2020 година е сложна, 2021 година ще е също толкова сложна“.
Това каза пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат и зам.-министър на финансите.

Той попита финансовия министър – след като от януари до септември министерството казва, че има бюджетен излишък от 890 млн. лева, защо в края на годината ще излезем на минус от 4,4%, което е около 5,1 млрд. лева. „Няма физическо време за усвояване на такива суми“, отбеляза Кадиев.

 

Според него най-сериозното впечатление, което прави Бюджет 2021, е, че освен разходи по Covid-кризата, няма почти нищо друго ново.

 

„Има сериозен ръст на разходите и номинален ръст на приходите от 2 млрд. лева, което според мен ще е трудно за изпълнение… В година, в която няма ръст на икономиката, обикновено няма ръст на събираемостта на данъците, защото хората започват да компенсират липсващи приходи като бавят данъци или ги крият… Крайният резултат ще бъде липса на приходи. Това е рискът пред бюджета за 2021 година“, допълни бившият заместник-финансов министър.

 

По думите на Кадиев е необходимо да се направят данъчни облекчения за определени сектори, като например – данъчни облекчения за работещите майки, защото се стимулират тези, които работят.

 

„Намаляване на корпоративния данък, мерки за по-бързо възстановяване на ДДС, да няма авансово събиране на корпоративния данък, защото натоварва паричния поток на компаниите. Раздаването на по 50 лева на пенсионерите и по 40 лева на дете не решава нищо“, подчерта Георги Кадиев.

Tagged

2 thoughts on “Георги Кадиев: Харченето на Борисов говори, че няма намерение да управлява дълго

  1. Че Борисов, дори и да има намерение да управлява дълго, НИЕ НЯМАМЕ НАМЕРЕНИЕ ДА ГО ТЪРПИМ!!! ЩЕ ГО ИЗХВЪРЛИМ НЕ КАТО НЕНУЖНА, А КАТО ЗЛОВРЕДНА ВЕЩ! Разнебити държавата, а финансистите му един бюджет – спасителен и наложителен! – не могат да вържат! То толкова могат и всичките му министри!

  2. НЕ Е ВЪПРОСА ДО УПРАВЛЕНИЕТО – ВСИЧКО ОПИРА ДО КРАДЕНЕТО! – И ТО ДА БЪДЕ ДО ПОСЛЕДНО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *