Георги Харизанов: Протестът ще постигне много повече, ако…

България отблизо

Без оставка на правителството протестът може да постигне много повече, отколкото с оставка. Това каза политическият анализатор Георги Харизанов за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Според него, това че кабинетът не дава оставка е по-скоро добра новина, тъй като през последните месеци правителството е свършило немалко неща, които са били изрични искания на хората. Харизанов подчерта, че в следващите месеци при служебен кабинет решението на редица въпроси би било невъзможно, докато работещото правителство може да има много положителни аспекти и би свършило всичко, без което хората и държавата не могат да живеят нормално.

„Ще се изрази в плюсове за цялото общество, които в режим на служебен кабинет биха били невъзможни, като например актуализация на бюджета. При работещ парламент парламентарните групи могат да подкрепят предложения, с които да приключи драмата със студения резерв, която силно изостряше обществените настроения. Парламентът може да гласува поредица от закони, които да допринесат за по-лекото преодоляване на икономическата криза, която не предстои, а настъпи“, коментира анализаторът.

Непосредствената задача пред ГЕРБ е излизане от политическата криза с минимум щети и много работа вътре в партията, каза още Георги Харизанов.

Ходовете за промяна на патовата политическа ситуация са в ръцете на управляващите, смята Харизанов. Според него, всичко което до момента е опитал протестът за промяна, му е донесло по-скоро негативи.

„Не само че не разколеба управляващите, а доведе до допълнително втвърдяване на партиите, които стоят зад управляващите. Готов съм да споря с всеки, които твърди, че това управление е делегитимирано. Напротив, нищо чудно то сега да е по-легитимно, отколкото 2017 година, ако разглеждаме нагласите на хората, а в демокрацията в крайна сметка те са важни“, коментира анализаторът.

Георги Харизанов допълни, че въпреки грешките на управляващите, все още не е изкристализирал нова политическа алтернатива. По думите му много хора подкрепят протеста, без да протестират и това е голяма и важна тема.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *