ГЕРБ с първи думи след бомбата за изборите, разкриха причините ВИДЕО

България отблизо

ГЕРБ даде извънреден брифинг в неделя вечер, а поводът е, че отиваме на предсрочни парламентарни избори, както вече съобщихме.   Пред представители на медиите се появиха дамите от преговорния екип на формацията относно ротацията – Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. 

 

„Искам да благодаря, че сте с нас в този момент. Искам да кажа много ясно, че още от самото начало на преговорите бяхме добронамерени, не говорихме през медиите“, поде Мария Габриел и продължи:

„Искам да благодаря за търпението и за това, че ни дадохте шанс да проведем открит и отворен разговор.

От преговорите стана ясно, че от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме общи точки, но имаме и различия. Трябва да има стабилност, базирана на общи принципи и споделена отговорност. Това значи пълен мандат и равнопоставеност в управлението.

Първата промяна дойде с искане за промяна на ротацията, тя бе свързана с поста на премиер и министър на външните работи. След това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам.

От началото съм заявила какво е неприемливо за мен в този меморандум“, това заяви Габриел.

„След това се проведе дебат в Народното събрание (НС), когато дойде и оставката на премиера Денков. Нищо не я налагаше, докато не бяхме изговорили детайлите. Стигнахме до момент, в който поставихме и нашето споразумение.

Имаме различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет, като равнопоставен партньор. Не са ни убегнали предизборни слогани по време на преговорите.

Чух много етикети. Ще подмина и фразата, че и „случващото се ще има отражение върху моята кариера, включително и извън България“.

Първата политическа партия, с най-много депутати, трябва да бъде представена в управлението и равнопоставена. Трябва да е ясно кой носи отговорност и за какво.

Дори и днес, въпреки че имаме различия, предложихме да бъде гласуват съставът на сегашното правителство, само с ротация на премиера и вицепремиера и да продължим да работим върху споразумението. Това бе категорично отхвърлено.

Затова оставаме твърдо на позицията, че състав, реформи, програма, вървят ръка за ръка“, заяви тя.

„Исканията са на масата, те трябва да бъдат обсъдени. Ние иначе виждаме кой може да тласне държавата към това да няма стабилно правителство.

Днес сме предложили да има само ротация между премиера и вицепремиера и да остане сегашният състав на правителството и да бъде даден ясен сигнал, че всеки министър е отговорен за ресора си.

Ние нямаме никакви различия и за регулатори и за съдебна реформа и за борба с корупцията. Реформите досега се случиха и благодарение на ГЕРБ-СДС, искаме равнопоставеност“, допълни Габриел.

Ето видеото

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *