събота, април 20, 2024
Начало > България отблизо > Томислав Дончев: Служебното правителство не е кошмар за нас! Президентът не е страшен!

Томислав Дончев: Служебното правителство не е кошмар за нас! Президентът не е страшен!

България отблизо

„За нас не е кошмар служебното правителство. Няма от какво да се притесняваме“, заяви пред БНР Томислав Дончев, новият втори човек в ГЕРБ.

Той уточни, че актовете на премиера и на министрите са валидни, независимо от служебното правителство, което, според него, едва ли може да промени сериозно нещата за тези два месеца, през които ще работи.

По думите му, Борисов не се е явявал пред Народното събрание, защото явяването му щяло да се превърне в политическа злоупотреба.

Според Дончев, има логика да се очаква, че назначеният от президента служебен кабинет ще се държи реваншистки, заради всичко, което е казвал в годините Румен Радев за управлението на ГЕРБ. Новият втори в ГЕРБ заяви, че служебните министри едва ли ще открият нещо компрометиращо за управлението на ГЕРБ, защото нередности нямало.

Дончев коментира и дейността на комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, като я окачестви като „следизборна и в същото време предизборна драматургия“.

По думите му, председателката на тази комисия – Мая Манолова, е главната действаща фигура, която „вероятно очаква номинация за главна женска роля“:

„Въпрос на амбиция е някой да намери даден човек, който, включително и по отношение на вас, да разказва всякакви щуротии. … Очевидно, че голяма част от нещата, разказани от бизнесмените пред комисията, са неверни. Но, според него, е добре да ги провери и служебното правителство, за да няма неясни неща и спекулации.

И в рамките на самото заседание, твърденията на бизнесмените се оказаха дума срещу дума – единият предприемач твърди едно, другия – нещо различно. А и голяма част от твърденията бяха опровергани от лица, които не са присъствали на комисията“.

Твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, че трябва да се отказваш от част от печалбата си в полза на управляващите, за да не изгубиш бизнеса си, Дончев постави под съмнение и заяви:

Това с отчисленията е рециркулация на политическа опорна точка, която е в оборот от няколко години. Това е незаконно, как си го представяте? Това е несериозно!

Имам дълъг управленски стаж, но аз такова нещо не съм виждал. Това в никакъв случай не е практика! За такова нещо нито съм виждал, нито съм чувал. Ако някъде такова нещо се случва, трябва да бъде преследвано с цялата институционална мощ на държавата!“.

Вицепремиерът в оставка обясни, че поставените под мораториум назначения на управленски длъжности в държавни предприятия от правителството са закъсняло изпълнение на закона:

„Всички те са в изпълнение на Закона за публичните предприятия. … Ако някой е искал да се окопава години напред, спокойно можеше да се окопае декември, януари или февруари“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *