Германия и Италия не се отказват от руския газ. Откриха сметки в рубли

Свят
Германия и Италия не се отказват от руския газ. Берлин и Рим са открили сметки в рубли, за да продължат да купуват синьо гориво от Москва – ултиматум, дошъл след санкциите, които Западът наложи на Кремъл заради инвазията в Украйна.

Източници на агенция “Ройтерс” съобщават, че двете държави са открили сметки в рубли, без да нарушават санкциите на ЕС. Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС. Същото е направила и Италия, като на Рим е било обяснено как точно да търгува с руски газ законно.

 

От Брюксел отказват да дадат повече подробности.

 

“Газпром” вече спря кранчето на Полша, България, а от вчера – и  на Финландия заради отказа на трите държави да плащат за газ в рубли.

 

В писмените си насоки ЕС заяви, че компаниите могат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата на съществуващите си договори – и декларират, че това изпълнява договорните им отношения. Повечето договори между фирмите от ЕС с „Газпром“ са в евро или долари. В насоките обаче не се казва изрично, че откриването на сметки в рубли за конвертиране на тези плащания в руска валута би било нарушение на санкциите на ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *