Инфлуенсъри срещу антиваксъри – за и против ваксините, вижте тук!

Свят

Ваксинацията в някои краища на света вече започна, но обществото в повечето държави не е напълно убедено, че трябва да получи инжекцията. Администрацията на Тръмп в САЩ остави на заден план намерението да използва известни личности, които да популяризират приемането на медикамента, но някои организации не се отказват.

В зората на пандемията знаменитости и влиятелни лица заляха социалните медии със съдържание, призоваващо обществото да предприеме превантивни мерки, като постоянно миене на ръцете, социално дистанциране и носене на маски. Това не беше случайно – лидерите и кампаниите в областта на общественото здраве стратегически насърчават и набират хора с голям брой онлайн последователи, за да използват техните платформи за добро. Сега те се опитват да привлекат възможно най-много инфлуенсъри, които да приемат ваксината срещу COVID-19 и да убедят обществото да направи същото.

80% от американците биха се ваксинирали, но едва 40% биха го направили възможно най-скоро.

Глобалната кампания за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде безпрецедентна и много институции ще имат роля, включително правителствата и органите за обществено здравеопазване. Но някои, включително СЗО, Рекламният съвет и Националната здравна служба на Обединеното кралство, вече се опитват влиятелните и известните личности да помогнат в процеса.

Според здравните власти инфлуенсърите могат да помогнат за популяризирането на положително и точно съдържание относно ваксините сред широка аудитория, както и да насочат съдържанието към отделни общности. Но има и опасения, че кампанията може да доведе до обратен ефект: любимата знаменитост на един човек е в черния списък на друг. А инфлуенсърите и известните личности, които насърчават феновете си да бъдат отговорни, неизбежно ще влязат в най-напрегнатата онлайн дискусия около ваксините и ще се изложат на дезинформация и онлайн атаки от движението на антиваксърите.

И все пак тези кампании вече са в процес на разработка. В Обединеното кралство, където ваксината Pfizer беше пусната в началото на декември, Националната здравна служба планира да накара знаменитости да насърчават хората да приемат ваксината. Футболистът на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд и членове на британското кралско семейство са определени като оптимални кандидати, съобщава The Guardian.

„Инфлуенсърите могат да бъдат много полезни за разпространяване на информацията относно ползите от ваксините“, заяви Тарик Яшаревич, говорител на СЗО. „СЗО работи по цялостна кампания за имунизация срещу COVID-19 за 2021 г.“ Организацията добави, че набирането на инфлуенсъри зависи от аудиторията им, но не винаги инфлуенсърите с огромен брой последователи имат най-голяма стойност.

В САЩ има много усилия, насочени към включване на известни личности и влиятелни лица в популяризирането на ваксинацията срещу COVID-19. Съветът за реклами, който създаде известната кампания за предотвратяване на пожари на Smokey Bear и кампанията за предотвратяване на СПИН през 90-те години, насърчаваща безопасен секс, организира кампания за 50 милиона долара, която ще разчита отчасти на влиятелни лица, за да насърчи хората да се имунизират. Някои дори се опитват да прокарат идеята да предложат на определени спортисти, богати и известни хора ваксината по-рано в опит да повишат доверието към нея. Някои политици, включително бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън, както и кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, вече заявиха, че се ваксинират публично. Дори д-р Антъни Фаучи се е съгласил да направи това пред камерата.

Всъщност администрацията на Тръмп бе планирала кампания за информиране на обществеността за COVID-19, която да включва известни личности. Федералното правителство планира да похарчи стотици милиони долари за широки маркетингови усилия, които да привлекат известни личности като Денис Куейд и Били Рей Сайръс, за да се противопоставят на тъгата, предизвикана от пандемията, и да стимулират надеждите към ваксината. Планът обаче се разпадна на фона на опасенията на демократите, че това е опит да се увеличат шансовете на Тръмп за преизбиране. Сега Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги се придвижва бързо, за да разработи нова информационна кампания, фокусирана върху ваксината, в най-кратък срок. Говорител на HHS каза, че първоначалният план за използване на знаменитости е оставен настрана, което прави кампаниите, базирани на влиянието и знаменитостите, разработвани извън правителството, може би още по-важни.

Защо инфлуенсърите могат да помогнат в борбата с недоверието към ваксината?

Знаменитостите са оказали значително влияние върху комуникациите в областта на общественото здраве в миналото. Някои изследователи са открили, че когато Анджелина Джоли призна през 2013 г., че е направила превантивна двойна мастектомия,  генетичните тестове, които биха могли да посочат бъдещ рак на гърдата, са се удвоили.

По време на пандемията редица инфлуенсъри се засилиха, за да насърчат мерките за безопасност и ограничение на  коронавируса. Звездата на TikTok Чарли Д’Амелио изтанцува танц, вдъхновен от социалната дистанция. Ким Кардашиян Уест организира частно обаждане в Zoom с десетки знаменитости, сред които и д-р Фаучи, за да зададе въпроси, които биха могли да информират последователите им. Някои влиятелни лица в социалните мрежи дори са привлечени да популяризират ваксини срещу грип.

Американският генерален хирург Джером Адамс директно призова известни личности като Кайли Дженър да насърчат хората да приемат сериозно насоките за увладяване на пандемията от здравните специалисти. Актьорът Харисън Форд също насърчи американците да участват в клиничните изпитания на COVID ваксините.

Следващата фаза от борбата с коронавируса ще изисква споделяне на точна информация за ваксинацията, задача, която ще трябва да бъде съобразена с различните общности. Разпределението на ваксината ще бъде на етапи, базирани на това кой е най-застрашен, което означава, че младите хора, които нямат предварително съществуващи рискови заболявания, вероятно са последни на опашката.

Инфлуенсърите ще бъдат част от усилията на Рекламния съвет в борбата с COVID-19. През следващите седмици и месеци организацията с нестопанска цел полага основите на кампания за 50 милиона долара за насърчаване на ваксинацията срещу коронавируса, която според организацията може да бъде едно от най-големите усилия за обществено образование, провеждани някога в САЩ. Идеята е да се използват доверени хора с много онлайн последователи, за да се обсъди безопасността на ваксините и да се обърне внимание на дезинформацията.

Въпреки че вероятно ще мине известно време преди ваксината да стане широко достъпна, Мишел Хилман, директор на Рекламния съвет е на мнение, че работата по намирането на правилните гласове и съобщенията за противодействие на колебанията относно ваксината трябва да започне сега.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/usa/2020/12/16/influensyrite-shte-boriat-dezinformaciiata-otnosno-vaksinite-v-sasht-i-velikobritaniia.473393?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *