Главчев ще възстановява Украйна. Вижте с кого

България отблизо
Премиерът Димитър Главчев ще присъства на официалното откриване на конференцията в Берлин, посветена на възстановяването на Украйна. Във форума участват и германският канцлер Олаф Щолц, украинският президент Володимир Зеленски, както и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който вече пристигна в Берлин за ежегодната конференция, обяви,  приоритет на разговорите ще бъдат мерките за енергийния сектор на страната му, разбит от руските въздушни атаки.

 

Извън форума са предвидени разговори между Зеленски и канцлера Олаф Шолф, посветени на продължаването на военната подкрепа, включително противовъздушната отбрана и съвместното производство на боеприпаси, както и координирането на позициите преди мирната среща на върха, която ще бъде домакин на Швейцария по-късно през седмицата.

 

Германия, която е вторият след САЩ доставчик на военна помощ за Украйна, наскоро ѝ разреши да използва германски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия.

 

От Киев обявиха назначаването на командващ силите за безпилотни системи. Вадим Сухаревски, заместник-командир на въоръжените сили, е назначен на поста със заповед на министъра на отбраната Рустем Умеров. През февруари президентът Зеленски издаде указ за създаването на специално подразделение, отговарящо за дроновете. Има съобщения за нови украински атаки във временно окупирания от руснаците Крим.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *