Голи руски красавици събраха погледите – вижте къде и защо! /СНИМКИ/

Свят

На  Богоявление в цяла православна Русия красиви момичета събират погледите на всички, потапяйки се в ледената вода и  предизвиквайки много положителни емоции.

На 19 януари в Русия се провежда масово кръщение, превърнало се в традиция.

Кръщението представлява „потапяне във водата“ и един от основните християнски празници. Исус Христос на 30-годишна възраст е бил кръстен в река Йордан, от там е започнала пътеката му на месия.

Традицията на къпане в специални ледени дупки в Йордания в нощта на 19 януари стана популярна и в много други страни. До Бъдни вечер ледът се нарязва във водата под формата на кръст. Тази дупка се нарича Йордан – в памет на река Йордан. След като свещеникът освещава водата, онези, които желаят, трябва да се потопят в него три пъти. Къпането на Богоявление е сравнително нова традиция. Нито в историческата литература за древна Русия, нито в мемоарите на предреволюционна Русия има данни за този ритуал.

Но в тази традиция няма нищо лошо, само трябва да разберем, че Църквата не принуждава никого да плува в студената вода. Ако човек иска да се присъедини към тази традиция за първи път, трябва да помисли дали е здрав и дали добре понася студа. „Вярата не се проверява при къпане.“ Това каза архиепиксоп Владимир Вигилянски, ректор на църквата на мъченицата Татяна към Московския държавен университет.

Водата, посветена на кръщението, се счита за лечебна. В допълнение, тя измива греховете. Не може да се разбере значението на кръщението, без първо да се разбере символичното и истинското значение на водата в Стария Завет. Водата е началото на живота. Въпреки това, потапянето в дупката, по-скоро е само заради модата. Според църковните правила жените трябва да се потапят във вода в бяла риза и с покрита глава.

Ниските температури не попречиха и тази година на традицията.

За огромна радост на привържениците на руския президент, той също беше един от участниците.

Путин посети мъжкия манастир „Нило-Столобенская пустынь“ в района на Твер, където присъства на официалната литургия в чест на празника, а след това взе участие в традиционното къпане. Държавният глава се потопи в ледените води на езерото Селигър, предаде „РИА Новости“.

Това е един от обичаите, които сродяват руския и българския народ. При нас той също се прави на Йордановден и е известен сред хората като ваденето на кръста. Тези православни традиции са една от здравите спойки между двата братски народа.

Автор Ели Комитска,  istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *