Дават Нинова под съд. Вижте защо

България отблизо
Районния съд в гр. Пловдив е бил сезиран с искова молба от Иванка Авкова – областния координатор на БСП за област Пловдив, която е била уволнена на 09.06.2022 г. от председателя на партията Корнелия Нинова. Причините за освобождаването на младата социалистка са посочени като ”липса на качества за ефективно изпълнение на работата” – правно основание по чл.328 ал.1 т.5 от Кодекса на труда.

Най-същественото в заповедта за уволнение било твърдението, че същата имала липса на комуникационни умения, а от там дошъл и „съществения спад“ в гласувалите за партията на парламентарните избори през април, юли и ноември 2021 г.

Адвокат на младата социалистка е популярният специалист по трудово право адв.Кристиан Гьошев, който направи коментар за медията ни:

„Сами виждате колко смешно и правно неграмотно звучи причините за ниските изборни резултати да са вменени във вина на областен координатор. Заповедта представлява скалъпен пасквил от произволни изрази, които не са подкрепени с никакви доказателства – няма извършени проверки, доклади и прочие. После обръщам внимание, че Авкова е била в изпитателен срок по трудовия си договор до след изборите през юли 2021 г. т.е. спокойно г-жа Нинова е имала възможност тогава да я освободи, но не го е направила. Сторила го е едва година и половина след сключването на трудовия договор и то с мотив за т.нар. „некадърност“. Да впишеш в трудовата книжка това правно основание за прекратяване на трудовия договор на млад човек и то предан в годините на партията си е меко казано подигравка. Аз не знам кой е писал тази заповед за уволнение, но явно не е чел тълкувателното решение на ВКС и практиката на съда по чл.328 ал.1 т.5 от Кодекса на труда.

Вероятно всички се досещат, че причината за уволнението е друга и аз ще Ви я разкрия, понеже е написана и в исковата молба: В БСП има депутат с име Веска Ненчева от Карлово, която си имала свой фаворит за младежки лидер на партията Станислав Стоенчев от Сопот. Именно това момче е трябвало да бъде избрано за лидер на младежите на проведената на 21.05.2022 г. младежка конференция. Авкова е била подложена на вербален телефонен натиск от ръководството на отдела, към който работи, за да убеди делегатите на конференцията от област Пловдив да подкрепят този младеж. Това обаче не се е случило, всеки е гласувал по съвест и в крайна сметка със 163 на 106 гласа председател на младежкото обединение на БСП става Габриел Вълков. След този избор клиентката ми е предупредена и заплашена, че поради незипълнението на партийната повеля ще бъде уволнена, както е и станало – уволнение съшито с бели конци. Поех това дело на първо място защото съм приятел с Иванка Авкова от години и познавам качествата й, а на второ защото трябва да се въздава справедливост при подобни очевадни нарушения на човешки права и превратно упражняване на власт.“

Трудовите дела се разглеждат по реда на бързото производство. След подаването на исковата молба БСП ще имат възможност да подадат отговор в едномесечен срок. Медията ни ще следи развитието на делото.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *