Даниел Смилов за ФрогНюз: Аморално е партии като ГЕРБ да излизат на шествия, раздухващи омраза към мигранти

България отблизо
Няма обективни фактори, които да говорят за засилена мигрантска вълна у нас. Напротив, изглежда мигрантите за момента са по-малко, отколкото да речем са били през миналата година.

Вярно е, че имаше инциденти, но част от тях са провокирани от група младежи, които са с очевидна националистическа ориентация, нападат хора, които им изглеждат чужденци. Като цяло обаче няма някакво натрупване на престъпления. Очевдино има политическа злоупотреба с тази тема, някой си е направил сметката, че кампанията за европейските избори ще се води чрез антиемигрантски нотки.

 

От тази гледна точка по-скоро ми се струва, че става дума за политическа мобилизация на електората. Това каза за ФрогНюз политологът Даниел Смилов.

 

Той коментира протестното шествие срещу нелегалните мигранти, което се проведе във вторник вечерта в столичния квартал „Овча Купел“:

 

„Видяхме репортажите от протестите с официални представители на ГЕРБ, което наистина е учудващо. Все пак това е партия, която претендира да е с евроатлантическа и проевропейска ориентация“, коментира Смилов.

 

„Обикновено при такъв тип шествия или митинги, човек очаква да види националистически или национал-популистки партии. ГЕРБ не се позиционира съвсем в тази ниша, но видяхме, че техни лица излизат на преден план.

От тази гледна точка е изненадващо, аморално и политически опасно партии като ГЕРБ да излизат на подобни шествия, раздухващи омраза към мигранти“.

 

„Знаем от гледна точка на историята, че е лесно да се мобилизират хората срещу уязвими малцинства, но след това се разгарят пожари, които много трудно се гасят, защото това са фашизоидни емоции, които могат да доведат до един съвсем друг вид посоки. Не казвам, че ние сме изправени пред една такава непосредствена опасност, но да се върви по този път не е добре“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *