Дания възобновява „Северен поток 2“, без да се оглежда към САЩ!

Свят

Изграждането на датския сегмент на газопровода „Северен поток 2“ в териториалните води на Дания е възобновено от 15 януари.

Това съобщиха от пресслужбата на Nord Stream 2 AG, оператор на проекта, в четвъртък пред ТАСС.

„Тръбопроводът, включително подготвителни дейности и тестове започнаха от 15 януари“, казаха от компанията.

Припомняме, по-рано стана ясно, че датската консултантска компания Rambøll е трябвало да се откаже да участва в завършването на строителството на газопровода „Северен поток 2“ заради заплахата от санкции на САЩ. Това обаче не е спряло другите компании.

„Северен поток 2“ предвижда полагане на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

Проектът се изпълнява от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е руската държавна корпорация „Газпром“. Европейските партньори – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall – финансираха половината от строителството, с до 950 милиона евро всяка.

Против „Северен поток 2“ са Украйна, която се страхува да загуби приходи от транзита на руски газ, САЩ, които активно рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Полша, Латвия и Литва, които смятат проекта за политически.

Заради приетия в края на 2019 г. бюджет за отбрана на САЩ, който включваше санкции срещу компании, участващи в проекта „Северен поток 2“, строителството беше спряно: швейцарската компания Allseas, която полагаше тръбите, прекрати работата си.

През декември Nord Stream 2 AG успя да възобнови полагането на тръби в изключителната икономическа зона на Германия, използвайки кораб с котвено позициониране.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *