За Израел конфронтацията с Иран не е приключила. CNN: Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в атака срещу Иран

Свят
Конфронтацията между Иран и Израел „все още не е приключила“, заяви в неделя министърът на отбраната на Израел Йоав Галант след атаката на Техеран срещу Израел предишната нощ. Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил ясно на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в нападателни операции срещу Иран, съобщи CNN.

„Държавата Израел беше атакувана със стотици ракети и [безпилотни летателни апарати], а [Израелските сили за отбрана] предотвратиха тази атака по впечатляващ начин“, заяви Галант, като призова израелците да останат „бдителни и внимателни към инструкциите, публикувани от ЦАХАЛ и Командването на вътрешните войски“. Министърът на отбраната подчерта, че Израел „трябва да бъде подготвен за всеки сценарий“.

 

„Заедно със Съединените щати и допълнителни партньори успяхме да защитимв територията на държавата Израел“, продължи Галант. „Бяха нанесени много малки щети – това е резултатът от впечатляващите операции на ЦАХАЛ“.
Галант е един от тримата мъже, които съставляват военния кабинет на Израел, заедно с министър-председателя Бенямин Нетаняху и Бени Ганц. Военният кабинет е упълномощен да вземе решение за отговора на Израел на иранската атака, заяви израелски служител пред CNN.

В събота вечерта Нетаняху се обърна към гражданите на Израел, обявявайки, че Израел се е подготвял за директна атака от страна на Иран и е готов за „всеки сценарий, както отбранителен, така и нападателен“.

„Определихме ясен принцип“, продължи Нетаняху. „Който ни навреди, ние ще му навредим. Ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го правим с равновесие и решителност“.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил ясно на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в нападателни операции срещу Иран, съобщи CNN, позовавайки се на високопоставен служител на администрацията на САЩ.

Коментарите са били предадени по време на телефонния разговор, който двамата лидери проведоха след ответните удари на Иран срещу Израел.

 

Байдън заявил на Нетаняху, че тази вечер е победа, а в Израел не е ударено нищо „ценно“, казва американският служител

 

„Израел трябва да смята тази вечер за победа, защото според сегашната оценка на САЩ атаките на Иран са били до голяма степен неуспешни и са показали превъзходството на Израел във военните способности – това каза президентът Джо Байдън на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в телефонния им разговор,“ съобщи въпросният служител на администрацията.

 

Оценката на САЩ е, че почти всички безпилотни самолети и ракети – включително над 100 балистични ракети – изстреляни от Иран, са били свалени от небето. Нито една крилата ракета не се е ударила, каза служителят, и нищо „ценно“ не е било поразено.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *