Данъчни погнаха австрийските BILLA и OMV, нямало общо със средния пръст за Шенген

България отблизо

Финансовият министър Асен Василев каза, че проверките в „Била“ и ОМВ не са насочени срещу австрийския бизнес. Проверките в тези две вериги са по линия на обезпечителни мерки за бюджета. Според думите му текат проверки в още над 500 фирми.

„Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500-600-700 фирми в страната в момента. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има. Знаете, че специално във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, на българския пазар, не само на международното движение на стоки, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки“, уточни той.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че специфични проверки на стоки се правят по отношение превозите от и към Австрия по външните граници по искане на Виена и там самите проверки отнемат повече време, което е предизвикало известно напрежение.

„Това, което ние правим, където наистина има поведение диференцирано спрямо Австрия, това са проверките на Агенция „Митници“, където всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки, освен през БАБХ, минават през проверка на рентген и ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия. Създаде известно напрежение на границата, тъй като знаете, че количеството рентгени са ограничени, имаме предвидено в бюджета тази година да увеличим значително количеството рентгени, но само по външните граници на ЕС, тоест на „Капитан Андреево“ в момента от 10 ленти за ТИР-ове имаме рентгени само на 2 от лентите. Трябва да подсигурим всички останали“.

Василев коментира и дали ще бъде вицепремиер след ротацията. Той заяви, че Денков и Габриел ще решат, а за ротацията, че лидерите трябва да имат думата при евентуални промени в състава.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *