Демерджиев се разплака в парламента на изслушването за убития граничар!

България отблизо

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев се разплака в парламента, докато говореше за убития граничен полицай по време на изслушването в пленарната зала.

 

Това стана, когато министърът заговори за срещата си с родителите му. „Да, това е огромна трагедия, имах тежката задача да се срещна с родителите. За мен е чест, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа“, каза министърът на вътрешните работи с треперещ глас. И добави, че е щял да си подаде оставката, ако родителите му я бяха поискали.

Демерджиев обобщи проблемите с опазването на границата – връщането на щата на гранична полиция, общо 1260 бройки, както и техническо обезпечаване с модерна апаратура.

Той обясни и защо досега не е било въведено дългоцевно оръжие в оборудването на граничните полицаи.

„Проблемът с дългото оръжие и с неговото внедряване е липсата на достатъчно обучени хора да боравят с него. То е толкова опасно, че може да доведе до инциденти“, каза Демерджиев. Той посочи, че именно на гранични полицаи е било становището, че те са добре обезпечени с пистолети, а в смесения наряд има военен с автомати, така че нямат нужда от дълго оръжие.

„Ние преценихме след този инцидент, че сме длъжни да ги обезпечим, длъжни сме да ги обучим. В изключително спешен порядък ще ги обучим и ще ги снаряжим с дълго оръжие“, добави министърът на вътрешните работи. Той каза още, че преди месец и половина при посещенията си по границата е призовавал полицаите да стрелят винаги при нужда.

„Имат бронежилетки, много рядко ги слагат, защото те са 12 кг“, каза още той и разкри, че полицаите са склонни да рискуват живота си, но не и да ги носят по време на цялото дежурство, поради което ги държат в автомобилите. „Облеклото им произвежда шум, създава изключителен дискомфорт, когато упражняват служебните си задължения“, изреди още сред проблемите министърът.

„Тече поръчка за автомобили“, съобщи още той. 100 км от границата не са технически обезпечени, патрулите ги бранят с телата си, информира още Иван Демерджиев, като изтъкна, че на останалите 154 км фотокапани, сензори, камери са с изтекъл гаранционен срок и са много остарели. По думите му сензорите по-скоро пречат на патрулите, защото често алармата се задейства по фалшив сигнал.

„Ще искаме още помощ от ЕК, защото европейската солидарност предполага не само декларации, а активно участие при опазването на границата“, каза още вътрешният министър. И поиска и Народното събрание да гласува още средства за опазването на границата.

Той съобщи, че при над 3000 заведени производства за каналджийство, малко над 100 са завършили с ефективни присъди на фона на 4 пъти завишен мигрантски натиск по турската граница. Министърът повтори, че вече е направил предложение за връщането на закритите 1260 щатни бройки за гранични полицаи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *