Денков вирна нос при Радев. Закъсня, а после се държа надменно

България отблизо

Започнаха вторите консултации преди връчването на първия проучвателен мандат в рамките на 49-тото Народно събрание. При държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на коалицията ПП-ДБ.

В кабинета му на „Дондуков 2“ със закъснение пристигнаха премиерът в оставка Николай Денков, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

 

„През последните 9 месеца основно вие носехте отговорност за управлението на страната, като се споразумяхте с вашите партньори. Осигурихте си и твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Сложните отношения с вашите партньори остават. Конституционният законодател е предвидил тези консултации именно, за да подпомогнат разглеждането на отношенията ви, и с партньорите, и с властта. Смятате ли, че ще има механично гласуване на меморандума и споразумението, който предложихте вие и колегите ви от ГЕРБ, или отиваме към нов документ, така че да имаме устойчивост“, запита Радев.

„Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ-СДС или при евентуален провал ще опитате да повторите управление с вашия мандат и при какви условия бихте направили едното или другото. Имате ли нужда от допълнително време за преговори. От ГЕРБ изразиха желание за повече време, вие споделяте ли позицията им“, запита той.

„Преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тя ще нанесе политически щети. Според нас това си струваше, защото сега след 9 месеца, приети два бюджета, промени в Конституцията по отношение на правосъдната реформа, развиване на инвестиционните проекти, енергийните промени. Понесохме политическа щета, понесохме я не само защото опозицията се държеше като такава, а и защото другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход за сметка на правителството. Според резултатите обаче всичко си струваше“, смята Денков.

„По отношение на сложните отношения с ГЕРБ – да сложни са, никой не е очаквал, че ще бъдат леки. Намираме за правилен актът, че има сложени два документа за масата на преговорите. Дали ще продължим и как зависи от това как ще изглежда споразумението за управление. Има напредък по преговорите. Не сме договорили всичко“, призна Денков.

Според него усилието трябва да продължи и през следващия период.

„Важно беше тези преговори да започнат с дискусия за реформите, които още не са завършени, задвижване на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Първата част от преговорите бе именно изчистването на това. Предстои обсъждане и на възможен персонален състав на Министерски съвет“, огласи той.

По думите му все пак има напредък.

„Дали трябва повече време, ние смятаме, че е във вашите правомощия да решите как ще действате. Не е наша работа да се месим в тази процедура и вашите решения, които вие винаги аргументирате. България е добре да има стабилно правителство все пак, което да продължи с реформите и да продължи по европейския път, който ни събра заедно, защото това ще бъде от полза на хората“, завърши Денков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *