Депутатите режат президента днес и нанасят тежък удар на народа

България отблизо

Депутатите ще гледат промените в Закона за енергетиката, които президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в пленарна зала. Енергийната комисия вече отхвърли ветото на държавния глава.

 

В средата на октомври държавният глава върна на депутатите промените, с които се предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители от 2026 година.

Тогава от „Дондуков“ 2 предупредиха, че може да има рязък скок на цената на тока.

Преди първия тур на местните избори ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха ветото да бъде гледано в пленарна зала на извънредно заседание, но не се събра кворум.

 

Сред промените е пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 година.

Тезата на управляващото мнозинство е, че измененията са нужни по Плана за възстановяване и устойчивост и няма да има шоково поскъпване.

 

Законът обаче провокира напрежение между партньорите в управлението, заради текстове, които засягат „Лукойл“ и възможността за компенсации за цената на горивата. За да бъде успешно отхвърлено ветото на президента, то в пленарната зала най-малко 121 народни представители трябва да гласуват „против“, както се очаква.

 

Очаква се и тема в пленарната зала да бъде и дерогацията на „Лукойл“, и таксите, които рафинерията плаща на държавата.

 

Вчера беше оповестен доклад на три неправителствени организации, според който „Лукойл“, заобикаля санкциите и изнася за страни от Европейския съюз горива, произведени от руски петрол, като само за последните месеци по този начин в бюджета на Русия са постъпили над 1 милиард евро.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *