Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Свят

Ключови страни от Глобалния юг, които присъстваха на срещата в Швейцария, отказаха да подпишат финалната декларацията. Сред тях са са Ватикана, Саудитска Арабия, Тайланд, Индия, Мексико, Южна Африка, Бразилия, ОАЕ.

Списъкът на държавите, подписали заключителното комюнике, беше показан от организаторите на екраните в пресцентъра в Бюргенсток.

 

По-рано в неделя украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че текстът на декларацията за швейцарската среща на върха за Украйна е готов и че всички принципни позиции на Киев са били взети предвид.

Документът беше подписан от 80 държави от общо 92 присъстващи, но не го подписаха Армения, Бахрейн, Бразилия, Ватикана, Индия, Индонезия, Либия, Мексико, Саудитска Арабия, Словакия, Южна Африка, Швейцария, Тайланд, Обединените арабски емирства.

 

Конференцията за Украйна се провежда този уикенд в курорта Бюргенсток край Люцерн. В нея участват 92 държави и 55 държавни глави, както и осем организации, сред които ЕС, Съветът на Европа и ООН. Президентът на САЩ Джо Байдън, китайският президент Си Дзинпин, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и много други лидери обаче не дойдоха в Швейцария. Някои участници като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и канцлерът на Германия Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано.

 

Русия не беше поканена на срещата на върха. Кремъл заяви, че е абсолютно нелогично и безсмислено да се търсят начини за разрешаване на украинския конфликт без участието на Москва.

 

Източници: Риа Новости, ТАСС, „Гласове“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *