Джумхуриет каза каква е истинската цел на мобилизацията в Русия!

Свят

Решението на Путин за частична мобилизация е по-скоро политически ход, отколкото военен, пише Cumhuriyet. Руският лидер се стреми да прекрати конфликта в Украйна. Мобилизацията беше сигнал за САЩ и Европа, че трябва да спрат да подтикват Украйна да воюва. Защото ако не спрат конфликтът ще стане много сериозен.

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. А мащабът на мобилизацията беше обяснен от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу: от 25 милиона военнослужещи от резерва ще бъдат призовани само 300 хиляди, от които само 1%, тоест три хиляди, ще бъдат изпратени на фронта.

Три хиляди резервисти, очевидно, няма да променят радикално ситуацията на бойното поле. Това означава, че ходът на руския лидер с обявяването на мобилизация е повече политически, отколкото военен.

За да разберем тази стъпка, трябва да обърнем внимание на факта, че Западът реагира с тържествуващи възклицания на решението на Русия да напусне някои региони на Украйна и подтикна Въоръжените сили на Украйна към „настъпление“.

Владимир Путин коментира това изтегляне по следния начин:

„Всички наши стъпки са насочени към укрепване на суверенитета. Това първо. Второто и най-важното: ние не сме започнали нищо по отношение на военни действия, а само се опитваме да ги завършим“.

Да, руският лидер се стреми да прекрати военните действия чрез укрепване на руския суверенитет.

САЩ обаче, напротив, искат да продължат този конфликт.

Защото по този начин те очакват да овладеят дуото Германия-Франция в търсене на „стратегическа независимост“ и да запазят американското господство над Европа.

Всъщност руският министър на отбраната Сергей Шойгу също посочи този факт, разкривайки мащаба на частичната мобилизация:

„Днес сме във война не само с Украйна и украинската армия, но и с колективния Запад“.

Референдумите в Донбас, Херсон и Запорожие

От изявленията на Владимир Путин разбираме, че пътят за укрепване на суверенитета на Русия лежи чрез присъединяването към нея чрез референдуми в споменатите региони, освободени от въоръжените сили на Украйна в резултат на специалната военна операция.

САЩ и ЕС вече нарекоха референдумите «фалшиви» и заявиха, че няма да признаят резултатите от тях.

Путин каза:

„Ще направим всичко, за да осигурим безопасни условия за провеждане на референдумите, за да могат хората да изразят волята си“.

Решимост по три въпроса

Обявяването на «частична мобилизация» изглежда главно като опит да се гарантира провеждането на референдумите за влизане в Русия.

С този ход Путин декларира решимостта си по три въпроса.
— В Донбас, Херсон и Запорожие ще се проведе референдум.
— Тези региони ще се присъединят към Русия.
— В случай на нападение от страна на Украйна срещу тези региони, които ще станат руски територии, Русия ще увеличи военните действия.

Две предупреждения, един сигнал

Президентът на Руската федерация, обявявайки частична мобилизация, също отправи две предупреждения и даде един сигнал на „колективния Запад“, казвайки:

„Ако нашата териториална цялост, включително референдумите, бъде застрашена, Русия ще използва всички налични средства. Това не е блъф“.

Владимир Путин:
— предупреждава Съединените щати, които тласнаха Украйна под огън и увеличават доставките на оръжия за тази страна, за да удължат военния конфликт;
— предупреждава Обединеното кралство, което действа като най-активен подбудител на украинската криза;
— дава на Германия и Франция следния сигнал: и двете страни трябва да принудят Украйна да седне на масата за мирни преговори преди настъпването на суровата зима.

Накратко, руският лидер се опитва да разреши украинската криза след постигането на военни цели, в които той вижда пътя за укрепване на суверенитета и предупреждава тези, които искат да продължат конфликта:

„Ако не спрат с доставките на оръжия и всякаква друга военна помощ, ще настане още по-голяма конфронтация.»

Източник: https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/putinin-seferberlik-hamlesinin-hedefi-1983737

Петя Паликрушева, превод и редакция

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *