Диана Дамянова: Кирил Петков е угасващ, а ПП са обречени

България отблизо

Кирил Петков е угасващ, а „Продължаваме промяната“ са обречени!

Така е присъдата на пиар експертът Диана Дамянова, която работи с кабинета на Петков.

 

Промените в конституцията са кръгла нула, хартия, на която нищо не е написано, заяви Диана Дамянова в ефира на Нова телевизия.

 

„Кучето е заровено в списъка, от който президента Румен Радев трябваше да избира. Конституцията е направена на баница с тези реформи. Конституционалисти казват, че е можело кабинетът на Денков да докара до избори. Можело е в този списък да се сложат заместник-председателите на Народното събрание (НС) и така нямаше да е целия от ГЕРБ“, посочи Дамянова, която работеше с „Продължаваме промяната“ като пиар, коментирайки избора на Димитър Главчев за служебен премиер и евентуалния състав на неговото правителство.

Но истината е, че тази Конституция е писана да се погаси някакъв срок. Ако наистина някъде в света ви дадат да направите проект от 69 части, а вие направите само една, ще ви уволнят на секундата. Тук така е направено. Вчера Христо Иванов казва, че е изненадан, че са дошли избори. Тези промени не са правени с оглед бъдещето на България, а са правени, просто да бъдат направени“, продължи тя.

Заради всичко това според нея изборът на Димитър Главчев е напълно нормален.

„Имаше само един от ПП, който има пълна несъвместимост (б.р. – Андрей Гюров, подуправител на БНБ)„, коментира още „домовата книга“, от която президентът трябваше да избере името на служебния премиер.

„Съгласен съм с Дамянова, че не това е дневния ред. Имаме цинична поговорка, кой ми … в гащите. И сега трябва да се движим по този агитационен лист, кой кого ще обвини. Разговорът кой е виновен (за предсрочните избори) се отнася основно до това партиите да сплотяват все по-оредяващите си твърди ядра. Разговорът е вече кой е по-нормален, силен, устойчив, разумен“, коментира на свой ред психологът Росен Йорданов.

Вярваме, че на обществото, на хората наистина им писна от неспособността на хората, които ги представляват, да намират работещи решения. Да намират смисъл и разум, да оставят този измъчен народ намира, да създава блага, а не да го занимават със своята компетентност“, добави Йорданов.

Експертите бяха запитани ще има ли смирение, започнала ли е предизборната кампания и коя партия ще разкаже най-добрата история на своите избиратели за последните 9 месеца.

„Това зависи от това до каква степен ще се залегне на професионалисти. В единия лагер разчитат на чара на Борисов, в другия на чара на Петков, който е загасващ. Кампанията е подадена. Едната страна, ГЕРБ, ще казва: „Много добри момчета, какво им стана?“ – което е гениално поведение на Борисов. Другата страна вече е ясна, преди беше „има как“, а накрая излезе „няма как“. Тезата за избори до дупка вече се е състояла преди повече от 30 години и тя има своите драматични резултати от гледна точка на демократичния процес.

Те не знаят, че тези неща са се случили. А кой ще понесе вината за изборите – ще се обвиняват взаимно. Хората не се интересуват от това, интересуват се какво става в бъдеще„, обясни Дамянова.

Според нея има три варианта.

„Първи вариант – същата конфигурация, при която ПП са загубили част от електората си в резултат на сглобката. Щета ще има“, каза Дамянова.

ГЕРБ е в някакъв сравнителен възход, също ДПС е във възход. Във възход е и „Възраждане“. Картинката ще е подобна. Или ще е различна в смисъл, ще има 2-3 по-големи партии, с които Борисов ще трябва да се съобразява. Но че Борисов е с най-голямата партия, няма съмнение“, продължи с прогнозите Дамянова.

Йорданов отговори на въпроса ще повярват ли избирателите на тезата за това, кой е виновен за вота.

„За кои избиратели говорим. Ако апелите са отправени към все по оредяващите избиратели от твърдите ядра, това е грешен подход.

Главчев бе единственият възможен разумен избор при тези условия и Конституция. Как омбудсманите да станат премиери.

Те не са предполагали, че Иванов ще заложи, че встъпвайки в длъжност трябва да се готвят за премиерския пост. Това са хора, които са работели само в един сектор, как ще намерят министър на здравеопазването, на външните работи? Стига с мечтите“, изказа мнението си Йорданов.

„Дори и коментаторите трябва да излязат от тяснопартийния пропаганден модел. Защо се провалиха? Бяха прилагани страшно много мръсни трикове“, отбеляза психологът.

 

След това той избори мръсните номера на ПП:

„Въображаем проблем, както беше с външния министър. Ултиматуми, екстремни изисквания, които непрекъснато се повишават.

Манипулатовно се отлагат решения, за да може да се реализира втория мандат. Не може да искаш срещу нищо, нещо.

Те не осъзнаха, че имат общ интерес – имаха нужда от време. Напълно съм убеден, че Борисов не искаше да има избори, защото това е човек, който 3 пъти е бил премиер“, убеден е Йорданов.

Дамянова даде прогноза какъв може да е съставът на кабинета „Главчев“.

„Служебният кабинет е политически кабинет. Логично е в него да има политически свързани хора. Не е скандал, логично е.

Очаквам, че това ще бъде един разумен кабинет. Той е смислен човек.

Самият той ще направи равно отдалечен кабинет, ще се опита да уйдиса на всички. Друг въпрос е до каква степен ще се съобрази с червените линии на някои демократични сили.

Истината е, че преговорите са зациклили на тема персонален състав. Политическият проблем на България е следният – ПП, или каквато друга сила да се яви, трябва да реши големия въпрос, могат ли да накажат, докато съуправляват. Аз ще ви кажа: „Не, не могат!“.

Вариантът е избори до дупка, докато се спечелят 121. Или вариант две – прошка, поне временна, за да може да оправим нещата. Не искам да прощавам на Борисов, водила съм големи битки с него, но не мога да го наказвам докато съм в една власт с него“, обобщи Дамянова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *