Димитър Ганев: Радев е човекът, който може да промени всичко в България

България отблизо

Очаква ни динамична политическа година. Това каза политологът Димитър Ганев в ефира на БНТ.

По думите му президентът е пряко засегнат от конституционните промени, затова ги атакува пред Конституционния съд. Остава един горчив привкус, че се правят промени за конкретен човек – Радев, посочи Ганев.

 

От връчването на мандата за съставяне на правителство президентът се позиционира като ясна опозиция и има последователна линия в тази посока. Това, което прави Радев, е това, което правеше в третия кабинет на Борисов. Тъй като опозицията не е в най-добрата си форма, той би искал да влезе в ролята на най-силния глас срещу управляващото мнозинството. В момента, тъй като БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ нямат тази сила, когато се говори за алтернатива, погледите са насочени към президента. А и мнозинството показва, че той е реалният им политически опонент, заяви политическият анализатор.

Попитан може ли нещо да се обърка при ротацията на премиера през март, Димитър Ганев посочи: „Всичко. До ротацията има 50 дни. В края на февруари ще се съберат Борисов, Петков, Василев, Пеевски и ще започнат анализи и оценки. Всичко е на масата“.

 

Това, което ще се случи, е ново правителство, най-вероятно с мандата на ГЕРБ. До голяма степен е сигурно, че първоначалната договорка, че ще се смени премиерът, а министрите ще останат, ще бъде ревизирана. Ще има сериозен ремонт на кабинета. И това е правилно – всяка една промяна би била глътка въздух и нов кредит на доверие, коментира Димитър Ганев.

По всичко изглежда, че характерът на кабинета ще бъде запазен – липса на политически лица и хора, които са с по-скоро експертен характер, каза още политологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *