Димитър Стоянов разкри скандални факти за армията ни: Ще се наложи други държави да пазят небето ни!

България отблизо
Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами. Това твърди Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната, който днес представи екипа и приоритетите в сектора. Той посочи като причина както войната в Украйна и наложените санкции по отношение ремонтите на руска техника, така и закъснението с договора за Ф-16.

„Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволяват да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023“, каза още Стоянов, който е предприел  разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 двигателя на самолетите. „Това обаче не е решение на проблема“, посочи обаче министърът.

 

По думите му първите нови самолети Ф-16 по първия транш се очаква да пристигнат през 2025-та година, а в оперативна готовност ще бъдат най-рано в края на 2026-та.

 

„Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване“, заяви Стоянов.

 

Служебният министър е поискал информация в среща от посолства на различни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде представена в следващия парламент.

 

На пресконференцията стана ясно още, че екипът на министъра е заварил забавяне на откриването на сметка във Федералната банка на САЩ: „Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите Ф-16, не са прехвърлени в сметка на Федералната банка на САЩ. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара“.

 

Министър Димитър Стоянов нарече това „недопустимо“.

 

„Предните правителства са внасяли предложения за ратифициарне на такъв договор в НС, но до ратификация не се е стигнало“, обясни той.

 

Като възможна причина министърът изтъкна честата смяна на парламентите и липса на технологично време за разглеждане на документите. Той изрази надежда да се подготви наново цялата документация, да се внесе в следващото НС и да се открие такава сметка. „Няма смисъл да губим повече средства“, категоричен бе Стоянов.

 

 

„Няма да се извършва промяна в състава на министерството, освен ако няма доказани злоупотреби“, увери служебният министър на отбраната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *