Кой ще замества Борисов по време на предизборната кампания? Ще се изненадате!

България отблизо

Министър-председателят винаги е министър-председател, а държавата се управлява от правителството.“ Така премиерът Борисов отговори на журналистически въпрос кой ще го замества по време на предизборната кампания и когато се очаква и той да е водач поне на една листа. Борисов не пожела да отговаря на доуточняващи въпроси.

Вицепремиерът Марияна Николова ще отговаря за изборите стана ясно още миналата седмица, а Томислав Дончев, който го е правил по традиция до този момент, ще е водач на листа в Габрово. Именно на въпрос дали Николова ще е министър-председател по време на предизборната кампания и ще управлява държавата Бойко Борисов отговори, че тя е вицепремиер, а министър-председателят е винаги министър-председател.

В Конституцията е записано, че правителството изпълнява функциите си до избора и встъпването в длъжност на нов Министерски съвет. Практиката обаче е по време на предизборна кампания някои от кандидатите да излизат в отпуск като морален акт и да посочват заместници, за да няма обвинения за използване на държавен ресурс за предизборна кампания.

Така, ако Борисов реши да делегира управлението по време на предизборната кампания, възможностите се свеждат до Мариана Николова или външния министър Екатерина Захариева, ако тя не е водач на листа. ГЕРБ си поставиха срок до 2 март с реденето на листите и по този въпрос няма яснота.

Другият вицепремиер в правителството е лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който най-вероятно също ще е водач на листа от своята партия.

Това е третото правителство на Бойко Борисов, като за първи път то ще организира редовни избори, заради подадените два пъти оставка и назначаването на служебни правителства.

От недомлъвките на премиера е ясно едно. Той няма да делегира правата си на друг, а ще продължи да управлява. Дори да посочи някакво име, конците ще дърпа той, макар че е незаконно. Но кога пък е спазвал законите?

Дали ще отворят заведенията на 1 март все още няма ясен отговор. Борисов обаче се похвали, че България се справя най-добре с кризите – както с корокризата, така и с икономическата и мигрантската. Иначе никой не задължава да ходят в заведения.

„Ние управляваме по най-добрия начин пандемията, това е безспорно. С възможно на-либералните мерки, с много дисциплинирано население – с маските, с дистанцията, с всичко, което прави. И с перфектни доктори, медицински сестри и лаборанти. Така че и в момента ние се справяме най-добре от всички“, обяви премиерът.

„Ние никого не задължаваме нито да ходи в ресторанта, нито в мола, нито в магазина. Българите вече са изключително добре информирани и за броя на заболелите, и за броя на починалите, и за ваксините, и какво става по света. Сиреч – правото на личен избор“, коментира министър-председателят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *